Samen vooruit in de ecoregio Grenspark Groot Saeftinghe

De Zwarte Specht gelooft in het concept ‘gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen’. Het project Samen Vooruit… valt niet enkel geografisch binnen het gebied van het Grenspark Groot Saeftinghe, maar sluit ook aan bij haar doelstellingen.

Biologische telers werken vaak vanuit een ideaal: het moet anders. Dat is mooi. Natuurlijk moet biologisch boeren ook op langere termijn haalbaar blijven. Eén van de grote uitdagingen voor biologische landbouwbedrijven is het optimaliseren van de bodemvruchtbaarheid en het voorkomen van nieuwe ziekten en plagen, waaronder soms uitheemse insecten. Hierdoor kunnen ze een goede oogst met mooie en lekkere producten op de markt brengen.

Het concept dat centraal staat is: ‘gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen’. De bodem voedt de plant. Dat is het vertrekpunt. Een vitale bodem zorgt voor sterke planten, die op hun beurt beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, en door hun hoge voedingswaarde ook weer van belang zijn voor onze eigen gezondheid.

De Zwarte Specht is in samenwerking met enkele biologische boeren al een tijd aan het experimenteren met een innovatieve aanpak volgens een vernieuwd biodynamisch concept. We verbinden productiviteit, ecologie en natuur met elkaar en brengen het rendement van de geteelde gewassen op een goed niveau. De smaak, voedingswaarde en houdbaarheid van de geteelde producten krijgen onze volle aandacht.

Daarbij zetten zij in op biodiversiteit om de planten de optimale groeiomgeving te bieden. De eerste resultaten zijn veelbelovend en zo willen ze deze aanpak verder ontwikkelen, valideren en verfijnen. Ze streven naar een vorm van biodynamische landbouw 2.0, die grootschalig toegepast kan worden en waarmee ze de telers vooral een beter verdienmodel kunnen bieden.

Wat is de link met Grenspark Groot Saeftinghe?
De polders ten oosten van Hulst zitten ingeklemd tussen de Schelde, de Antwerpse haven, de grens en het Zeeuws-Vlaamse land. Met Grenspark Groot Saeftinghe wil men hier de brug slaan tussen haven, natuur en landbouw, door technologische en ruimtelijke innovaties te stimuleren, nieuwe belevingsmogelijkheden te creëren, gezamenlijke verdienmodellen op te zetten en een keurmerk voor de producten uit deze streek te ontwikkelen.

De Zwarte Specht wil met het project 'Samen Vooruit' de biologische teelt van akkerbouwgewassen, groenten, fruit en bloemen uit de streek een nieuwe impuls geven door innovatieve samenwerking van telers, consument en omgeving. Biologisch boeren moet aantrekkelijk en rendabel worden.

Meer lezen over de Zwarte Specht? Kijk dan hier.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen