Om door een ringetje te halen

10-11-2023
0 reacties

Kijk vanop de dijk bij Prosperpolder uit over het nieuwe buitendijkse natuurgebied en je ziet tegen een achtergrond van voorbijschuivende zeestomers heel in de verte het nieuwe veldstation liggen. De eerste geluksvogels die van het bijzondere gebouw gebruik hebben kunnen maken zijn de vogelringers.

Over het veldstation is er hier al veel geschreven. Het volledig uit hergebruikte materialen opgetrokken paviljoen dat aan het einde van de gasdam half boven de Westerschelde uitsteekt, is een van de kunstwerken die Grenspark Groot Saeftinghe zo bijzonder maken. Blijft het voor de meesten onder ons een droom om ooit zover het natuurgebied in te kunnen trekken, de vrijwillige vogelringers van het Vogelringstation Saeftinghe hebben alvast van het voorrecht genoten om als eersten hun intrek te nemen in het veldstation. Hoewel het nog een beetje behelpen was in het nieuwe onderkomen, zijn dit najaar de eerste vogels geringd met het veldstation als uitvalsbasis.

Goed, er waren nog geen bedden en gekookt moest er nog worden op een campinggasstelletje, maar zo luxe als dit onderkomen zijn de vogelringers het niet gewend. Dat is fijn, want vogels ringen gebeurt vaak bij het krieken van de dag en dan wil je de vogels niet opschrikken met de intrede van een bonte stoet vogelringers. Het is hoe dan ook een gevoelige operatie om op een zo onherbergzame plek als De Saeftinghe het ringen tot een goed einde te brengen. De vogels worden gevangen met een fijnmazig net, dat je liever niet ziet glinsteren in de zon en al helemaal niet wil zien wapperen in de wind. Licht bewolkt en windstil, een combinatie die langs de Schelde niet dagelijks voor komt. Een droog en verwarmd onderkomen is voor de vrijwilligers dan ook pure luxe.

Wij spraken met Jenni Vreugdenhil, een van de ringers in het veldstation. Al was het misschien nog even behelpen, het enthousiasme druipt er af wanneer Jenni begint te praten over het veldstation. Vogels ringen kun je niet het hele jaar, eigenlijk voornamelijk tijdens de najaarstrek. Die komt langzaam op gang vanaf pakweg juli, maar concentreert zich vooral in september en oktober. Om ringers te vinden voor het Vogelringstation Saeftinghe is, zoals bij alle vrijwilligersorganisaties een hele toer. Met een troef als het nieuwe veldstation achter de hand hopen Jenni en haar collega's een nieuwe lichting te enthousiasmeren voor de tweejarige opleiding die het vogelringen vooraf gaat. De open dagen die zij de afgelopen maanden organiseerde waren in elk geval al een groot succes.

Nu de vogelringers het veldstation in gebruik hebben genomen, is de weg vrijgemaakt voor andere onderzoekers om hun intrek te nemen op deze unieke locatie. Onder beheer van Stichting Het Zeeuwse Landschap zal het veldstation uitgroeien tot een unieke uitvalsbasis voor allerhande ecologische en natuurwetenschappelijke organisaties. Het veldstation is er klaar voor, de vogelringers hebben hun stempel van goedkeuring alvast gegeven.

Marc GF Zaan

 

Meer weten over vogelringen?

Het veldstation wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap

Afbeeldingen

Reageren

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen