De verlokkingen van het grenspark

31-03-2023
1 reacties

Nu het broedseizoen op gang komt, krijgt ook het nieuwe veldstation een plaats in de levenscyclus van het grenspark. Met lokvogels probeert Het Zeeuwse Landschap de bijzondere locatie onder de aandacht van de passerende broedvogels te brengen. Een van de vele verlokkingen van het nieuwe veldstation.

Het nieuwe veldstation staat middenin beschermd natuurgebied. Het spreekt dan ook bijna voor zich, dat al van bij de eerste prille plannen rekening werd gehouden met de flora en fauna die dit gebied zo bijzonder maakt. Dat geldt voor de materialen waaruit het gebouw is opgetrokken, de manier waarop het is gebouwd en natuurlijk ook voor het ontwerp zelf. Zo zijn in de afwerking allerlei voorzieningen getroffen om het leven in het gebied naadloos over te laten lopen in, op en om het gebouw. Vogels, vleermuizen, insecten en wat al niet meer, kunnen hun plekje opeisen in de bijzondere gevels van het veldstation. Zelfs het dak is zo ontworpen, dat het een ideale broedlocatie zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld de Grote Stern en de Visdief.

Het mengsel van schelpen en grind dat als dakbedekking voor het nieuwe veldstation is gekozen, komt sterk overeen met de locaties die dergelijke vogels normaal gesproken kiezen om hun nest te bouwen. Om de dieren te verleiden zich hier te vestigen is goed gekeken naar de resultaten op andere locaties. In onder meer Den Helder, Lauwersoog en Terneuzen werden goede ervaringen opgedaan met het plaatsen van lokvogels. Reden genoeg voor Het Zeeuwse Landschap om door The Green Woman uit Middelburg een aantal lokaal geproduceerde duurzame lokvogels te laten maken. Afgelopen week werden 4 Grote Sterns en 9 Visdieven op het 335 vierkante meter grote dak geplaatst. De betonnen vogels kwijten zich sindsdien met verve aan hun taak een levendiger publiek aan te trekken voor vestiging op deze toplocatie.

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Reageren

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Ed

02-04-23 om 17:23

Een mooie locatie: rust en ruimte. Benieuwd of de visdiefjes zich laten verleiden. Aan de betonnen beelden zal het niet liggen. Prachtig.

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen