In Grenspark Groot Saeftinghe bouwt De Vlaamse Waterweg nv samen met Provincie Zeeland een Panoramaheuvel. Deze heuvel wordt gemaakt van grond die vrijkomt bij de graafwerkzaamheden in het Hedwige-Prosperproject, onder andere door het afgraven van de voormalige Scheldedijk en Sieperdadijk. Op de heuvel komt een Panoramatoren met onder andere horeca, lodges, een expositieruimte en op de hoogste verdieping een Panoramaterras. Dit is straks dé plek om het grenspark en landschap te beleven. In de toren komt ook een radartoren om het scheepvaartverkeer op de Westerschelde te begeleiden.
Deze zomer werd vastgesteld dat de Panoramaheuvel in het Hedwige-Prosperproject lager was dan waarop de plannen zijn gebaseerd (dertig meter). Voor het plan om een uitkijktoren met radartoren op de Panoramaheuvel te bouwen, is de heuvel nu te laag. Ook met de grond die in de laatste fase van het project toegevoegd wordt aan de heuvel zal de gewenste hoogte niet bereikt worden. Gedeputeerde Arno Vael van Provincie Zeeland deelde vanmorgen de stand van zaken tijdens de Provinciale commissievergadering Ruimte. Hij lichtte toe wat de huidige situatie is en welke sporen de Provincie onderzoekt om de laatste meters aan de heuvel toe te voegen. De Statenleden zullen schriftelijk meer informatie ontvangen. Dus wordt vervolgd.
De sporen die zijn uitgezet, komen kortgezegd neer op
- grond uit de noordelijke bouwroute;
- grond uit de aangrenzende Prosperpolder-Zuid die is vrijgekomen bij het omvormen van landbouw- naar natuurgebied;
- en het hoger maken van de radarinstallatie zelf.
In alle sporen lopen op dit moment onderzoeken naar de haalbaarheid, kosten en gevolgen voor de planning. De betrokken partijen werken daarbij nauw met elkaar samen om zo tot de gewenste hoogte te komen. Een hoogte die past bij de functie van de heuvel: een belevings- en ontmoetingsplek voor de omgeving en de streekholders van Grenspark Groot Saeftinghe én een locatie voor een nieuwe radartoren die de radartoren in het Verdronken Land van Saeftinghe vervangt.