Waterbuffels in Baalhoek

27-05-2021 0 reacties

Begin

28-05-2021 om 00:00

Einde

29-05-2021 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De waterbuffels zijn gearriveerd in het grenspark. Negen stuks en ze hebben er duidelijk zin in. Grenspark Groot Saeftinghe heet ze van harte welkom.

Eerst even wennen bij de drinkplaats, maar daarna mogen de negen nieuwe bewoners op hun gemak het hele gebied door trekken. Daarvoor zijn vorig jaar al de nodige voorzieningen getroffen, zoals een afrastering die moet voorkomen dat deze uit de kluiten gewassen waterratten het ruime sop kiezen. Voor je het weet klauteren ze anders bij Bath de dijk op. Dat is niet de bedoeling, want ze komen naar hier om de verruiging van het schor tegen te gaan. Twintig hectare hebben ze tot hun beschikking, een beste kluif. Om de kudde op te volgen wordt samengewerkt met lokale landbouwer Alexander Cerpentier van de Arenberghoeve. Hij zal de kudde beheren, een mooi voorbeeld van hoe natuur en landbouw samenwerken!

De keuze om waterbuffels te laten grazen in dit bijzondere natuurgebied is niet zomaar genomen. In de eerste plaats voeden ze zich met grovere vegetatie dan andere grazers, waardoor ze prima kunnen worden ingezet om het overheersende riet en andere ruwe vegetatie onder controle te krijgen. Waterbuffels eten maar wat graag van deze zilte vegetatie en wat ze niet eten trappen ze plat. Zo zorgen ze er voor dat andere zoutminnende planten als zeekraal, kweldergras, lamsoor, zeeweegbree en schorrenzoutgras meer kans krijgen om te groeien.

Het experiment met de waterbuffels is een boeiende grensoverschrijdende pilot die drie jaar zal lopen. In de zomermaanden verblijven ze in het schor bij Baalhoek, de rest van het jaar vertoeven ze in de Verrebroekse Plassen aan de andere kant van het grenspark. Wat er na die drie jaar met de dieren gebeurt is nog niet bekend, maar als het experiment aanslaat kunnen ze zomaar een blijvertje worden hier in Grenspark Groot Saeftinghe.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen