Nieuwe vleermuistoren nadert voltooiing

Nieuwe vleermuistoren in het Grenspark wordt gebouwd
27-04-2020
1 reacties

Aan de rand van de Hedwigepolder, net buiten de grootste werkzaamheden, wordt er volop gewerkt aan een nieuw onderkomen voor de vleermuizen die nu nog huizen in de leegstaande gebouwen in de polder. Naast de al eerder geplaatste vleermuiskasten verrijst nu ook de lang gekoesterde vleermuistoren.

Hoewel ze in de huidige context niet het populairste zoogdier op onze planeet zijn, maakt ook de vleermuispopulatie in Grenspark Groot Saeftinghe een belangrijk deel uit van de lokale flora en fauna. Vonden ze tot voor kort een ideale leefomgeving in en om de huizen en schuren in de Hedwige-Prosperpolder, nu de werkzaamheden in de polder in volle gang zijn, wordt de 'natuurlijke' habitat van de vleermuizen danig verstoord. Al dan niet gebouwgebonden vleermuiskasten buiten het te ontpolderen gebied moeten hier in een oplossing voorzien. Een speciaal gebouwde vleermuistoren aan de rand van het gebied is de kroon op het werkstuk.

De in Terneuzen geprefabriceerde onderdelen van de vleermuistoren worden momenteel ter plaatse gemonteerd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bevindt de vleermuistoren zich voor een belangrijk deel onder de grond. Verzonken in een dijkje dat verder niet bedoeld is om water tegen te houden, is een soort kelder uitgegraven. Daar bovenop komt een kleine toren waarlangs de vleermuizen binnen en buiten kunnen vliegen. Van de in totaal 13 meter hoogte zullen uiteindelijk zo'n 8 meter boven de grond uit torenen. Door de vele spleten en openingen kunnen soorten zoals de Ruige en Gewone Dwergvleermuis er een onderkomen vinden. De Grootoorvleermuis wordt geacht de nieuwe ruimte als kraamkelder te ontdekken en als het even mee zit vindt zelfs de Rosse Vleermuis er straks een plekje.

Als verdere maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus geen roet meer in het eten gooien zou de vleermuistoren begin mei klaar moeten zijn.

Klik hier en hier voor eerdere berichtgeving over de vleermuizen van Grenspark Groot Saeftinghe

Afbeeldingen

Gerda Leys

01-05-20 om 15:45

Ze zullen blij zijn die vleermuizen en ik met hen maar...; en ik hoop ook dat er aandacht voor de zwaluwen en gierzwaluwen word genomen want ook deze soorten hebben het moeilijk om een goede thuis te vinden (lees broedplaats)

Beste Gerda, dat willen wij ook voor de zwaluwen en zeker ook voor de gierzwaluwen. Afgelopen maandag heb ik trouwens de eerste gierzwaluwen weer boven ons dorp zien vliegen. Dan is het zomer !! Maar wellicht vinden de zwaluwen ook wel een plek in de nieuwe vleermuistoren. Maar in eerste instantie is de toren bedoeld voor de vleermuizen die nu leven in de nog niet gesloopte huizen in de Hedwigepolder.  Vanuit de natuurbeschermingswet dienen wij te zorgen voor nieuw leefgebied. En vandaar dus de bouw van de vleermuistoren. Als de huizen straks gesloopte worden kunnen de vleermuizen verhuizen naar de toren….. grt Richard en tot later 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen