Hergebruik gekapt populierenhout

11-11-2019
5 reacties

Tijdens de eerst kapwerkzaamheden in de Hedwigepolder zijn er tientallen populieren apart gehouden. Met het hout van deze bomen is de haalbaarheid onderzocht van het duurzaam gebruiken van ons eigen lokale hout in de realisatie van Grenspark Groot Saeftinghe.

De populieren zijn bewaard om toegepast te worden in verschillende projecten in het Grenspark. Zo wordt de binnenzijde van het nieuw te maken Veldstation bekleed met populieren planken, en bestaat de constructie van de Panoramatoren straks uit hele hedwigepolder-boomstammen.  De stammen worden bewaard en liggen onder een afdak opgestapeld bij de Petrushoeve. Er is straks ook nog hout over voor eventueel andere (bouw) projecten in het Grenspark

Blijf hier op de hoogte over de resultaten en het verdere hergebruik van het Hedwige hout.

Afbeeldingen

Projecten

Harm van Hoeve

15-11-19 om 15:01

Wij hebben een nestkast project lopen, voor het maken van steenuil nestkasten.
is het mogelijk om hout te verkrijgen vanuit het Grenspark?
m.v.g.
Harm van Hoeve

Ha Harm,
Heel leuke initiatief ! Laten we binnenkort bellen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Met vriendelijke groet,
Richard Rozemeijer

Anoniem

25-11-19 om 10:46

Ik kom uit een schrijnwerkersfamilie en daar is mij altijd voorgehouden dat populierenhout waaibomenhout is!
M.A.W. niks maar dan ook niks waard, vroeger maakten men daar lucivers van, nu vooral houtpulp en paletten.
En dan zeker voor buitenwerken heb je hardhout nodig, anders kan je om de tien jaar opnieuw beginnen, tenzij dat de bedoeling is natuurlijk..........
Voor duurzaam inlands hout kom je altijd bij EIK uit.
Groeten
Lou Roelandt

@Lou
Dag Lou,

Het klopt dat populierenhout op zich niet weersbestendig is, waardoor het voor veel toepassingen inderdaad minder goed bruikbaar is. Daarom onderzoeken we momenteel of we het populierenhout kunnen opwaarderen. Hiervoor werken we samen met een bedrijf uit de Waaslandhaven. Kebony (https://kebony.com/en) is van oorsprong een Noors houtverwerkingsbedrijf dat sinds eind vorig jaar een nieuwe fabriek heeft neergepoot
op de terreinen van Lanxess. Kebony is gespecialiseerd in de behandeling van hout waardoor het zeer hard wordt. Door het hout te impregneren met bioalcohol van suikerriet krijgt het dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout.

Deze impregneeraanpak gebruikt Kebony momenteel o.a. al voor dennenhout en onderzoeken ze nu dus specifiek voor het populierenhout. We vinden het uitdaging om circulair te werken in het grenspark, waarbij het hout een nuttig tweede leven krijgt op de plek waar het gemaakt is.
Anders zouden we ons hout moeten gaan halen in de tropische regenwouden. Momenteel nog in testfase, maar zodra we hierover meer weten lees je het op dit platform.

Met vriendelijke groeten,
Pieter Jan Meire

Tim De Roeck

11-09-21 om 11:44

Beste,

We hebben afgelopen winter een voedselbos aangelegd in Meerdonk en zouden het hout kunnen gebruiken voor diverse doeleinden zoals een overkapping, hout voor bijkomende banken, insectenhotels ed. Kunnen we hier eventueel van gebruik maken?

Mvg,

Tim De Roeck

Pomona vzw 

www.pomonacoop.be

Alex Buelens

09-03-22 om 9:49

Film groot grenspark : Ondanks de opnamen die er gemaakt zijn van het verzagen deze bomen , is het jammer dat ik niet op de hoogte wordt gehouden van het project waarvoor het hout wodt gebruikt.

Opnamen van het te bouwen veldstation zouden dan ook passen in het filmproject !

Groeten Alex Buelens

Maurice Slap

27-06-22 om 18:14

Hallo, we plannen de bouw van een zo ecologisch mogelijk b&b in Emmadorp, we zijn zeer enthousiast naar dit project en uiteraard zouden we populieren hout willen gebruiken in ons ontwerp. 
groeten

maurice

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen