Ro Koster vertelt over het ontstaan van het idee en de achterliggende onderwerpen die ermee verbonden zijn. Zo wordt de samenwerking en samenhang met het Grenspark Groot Saeftinghe duidelijk, wordt het duurzaamheidsaspect toegelicht, het streekproduct en de kans die het kan bieden aan inwoners en ondernemers van Emmadorp.
Voor Paal bestaat het ontwerp uit twee onderdelen. We hebben het over Paal-Noord en Paal-Zuid. Het parkeerprobleem is voor vele inwoners een doorn in het oog. Getracht wordt om de parkeergelegenheid te vergroten bij Paal-Noord, hierover zijn gesprekken gaande met eigenaren. Het is de bedoeling dat bezoekers als het ware door de dijk lopen waar de muraltmuurtjes op staan en dan de trap naar boven nemen. Een soort van poort over de weg zal het effect geven om af te remmen voor weggebruikers. Op de dijk wordt een soortgelijk huisje gerealiseerd waarvoor inwoners kunnen aangeven hoe ze dit willen oppakken. Wordt het een pick-nick tafel, een bankje of wordt informatie over de geschiedenis van Paal in een vitrine tentoon gesteld.
Voor Paal-Zuid wordt een soortgelijk ontwerp getoond. Onderaan de dijk zouden auto’s kunnen parkeren en is een mogelijkheid om deze op te laden. Aan deze kant zou ook een trap gerealiseerd kunnen worden die langs het clubgebouw van de watersportvereniging loopt richting de Spuikom. De inwoners zijn over het algemeen blij met de voorstellen en geven gelijk nog mee dat de muraltmuurtjes oorspronkelijk in Baalhoek hebben gestaan.
Vervolgens worden de ontwerpen voor de andere dorpen kort toegelicht om zo een beeld van het geheel te krijgen. De elementen lijken op elkaar en zo ontstaat samenhang en herkenbaarheid binnen de gemeente Hulst.