Familie

25-12-2023
0 reacties

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Zeggen ze. Over de Schelde waait een straffe bries. Waterkoud. In het duister tuurt Walter de Klerk over het beukende water dat de kade van Walsoorden teistert. Geen springtij vanavond, die ligt alweer een paar dagen achter ons. Kerstavond 2023 is vooral nat.

Langs de plaat van Walsoorden glijdt een containerreus voorbij. Walter hoort de palen kraken, de hele haven zuchten onder het aanrollende water. Niet rouwig dat er vannacht niet gedokt hoeft te worden. Dit is zijn leven, zoals het ook het leven van zijn vader en alle vaders voor hem is geweest. Vijf generaties. Nummer zes en zeven staan te trappelen om het roer over te nemen. Als het maar geen watertrappelen wordt.

Leven en werken langs de Schelde. Sommigen zit het in het bloed, anderen raken er aan verknocht. De strijd tegen de elementen en andere bedreigingen als leidraad. Wie hier wortelt wil er nooit meer weg. Op donkere dagen in december net zo min als op een zonovergoten avond in juni. Kleine schuitjes, majestueuze oceaanstomers, hier krioelt alles dag en nacht door elkaar. Onstuitbaar als de bewoners van de vloedlijn.

Geliefd en bedreigd. Het leven langs de zeearm staat gedurig onder druk. Het evenwicht lijkt zoek. Wat blijft is een queeste naar overleving. Samen op en aan het water. Wie er in duikt voelt de sparteling, de wil om te overleven. Verleden, heden en toekomst aan elkaar te knopen. Te conserveren, consolideren en creƫren. Niet bij de pakken neer. Waar de lantaarn blijft branden is er hoop.

Walter de Klerk recht zijn schouders. Een laatste blik in het donker, dan draait hij zich om naar de loods waar nog licht brandt. Zijn opvolger wenkt hem in de deuropening. Spoort hem aan niet langer in de aanhoudende regen te blijven staan. Opnieuw daalt er gevoel over hem neer dat hij nog niet altijd plaatsen kan. Een mengeling van onrust en trots. Op die eigengerijde jonge de Klerk die de scheepswerf van zijn voorouders overeind wil houden. Het is Kerstavond 2023. Mannen huilen niet. De regen stroomt over zijn gezicht.

Jacomien Kodde presenteerde afgelopen woensdag in Hulst voor een select publiek haar nieuwe documentaire 'Het tij, de schepen en het slik'. Haar publiek, haar hoofdrolspelers. Een film over de getijhavens langs de Schelde. Over de mensen, de schoonheid en de bedreigingen. Dinsdagavond 26 december twee keer te zien tijdens de documentaireweek op Omroep Zeeland en daarna op de website van de omroep. Mis hem niet.

Marc GF Zaan

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen