In plain sight

19-10-2023
0 reacties

We leggen aan bij een nieuwe streekholder van Grenspark Groot Saeftinghe. Niet te missen en tezelfdertijd een relatief onbekende parel in de regio. Een jachtwerf met internationale allure, nee, een waarachtige tijdscapsule tegen de Scheldedijk. Wat we hier vinden kun je niet onder een noemer vangen.

Rijd nietsvermoedend door Walsoorden en plots weet je je aan beide zijden geflankeerd door de zeiljachten van Walsbay. Vlak voor je doemt de nieuwe betonnen trap over de Scheldedijk op, terwijl je links en rechts wordt omgeven door imposante kielen. Tuigage dat in de wind klappert tegen de hoge masten. Geen overdaad aan glanzend wit. Hier is de uitstraling klassiek. Diep rood, zwart, een overdaad aan hout en koper. In slagorde langs de kant van de weg. Aan de overkant, naast een van de enorme boothuizen, een authentieke Land Rover met het logo van Tradewind Yachts op de flanken. Dat is wanneer het tot je door begint te dringen. Dit is niet zomaar een jachtwerf. Staat er hier achter me tussen de opgelijnde jachten geen Engelse klassieker? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Walsbay is de thuishaven van Connie Sloots en Austin Lion. Een passende verengelsing voor de naam Walsoorden. Met uitdrukkelijke nadruk op de waterkant. 'A safe haven' zou diezelfde Engelsman zeggen. Dat is precies het gevoel dat je krijgt, wanneer je binnenstapt in de indrukwekkende meekrapschuur uit 1778. Vergis je niet, je stapt niet zomaar een oude boerenschuur binnen, je betreedt een wereld die was, is en als het aan Connie en Austin ligt ook altijd zal blijven. Hier wordt met passie gewerkt aan het beheren van een stuk erfgoed. Van een periode die aan de grondslag heeft gelegen van de technologische maatschappij van nu. Waar erfgoed en moderniteit nog naadloos samenvielen. Hier vind je het resultaat van alles waar Walsbay voor staat of wil staan. Dit is geen museum, dit is een bloeiend bedrijf met een gezonde hang naar nostalgie. Met een heilig ontzag voor ambacht en vakwerk.

Walsbay is geen bedrijf, het is een overkoepelende naam voor verschillende activiteiten die allemaal op de een of andere manier met elkaar samenhangen, samenvallen. Het herbergt Lion Classics, waar Austin zijn passie voor Engelse en obscure Franse automobielen uitdraagt. Pre-war veelal, voor de kenners. Merken die de moderne automobilist vaak niets meer zeggen. Dit is de aanlegplek voor Tradewind Yachts. Een moderne jachtwerf met een sterke hang naar nostalgie. Hier gaan vakwerk en de modernste technieken hand in hand. Tegelijkertijd is dit ook de plek waar Connie onder de naam Walsbay Serveert in een enorm AGA-fornuis de heerlijkste pasteien klaarmaakt. Waar je met een groep kunt neerstrijken om je te laven aan de fraai omhulde en rijkelijk gevulde gerechten. Je te vergapen aan de klassiekers, of het nu wielen heeft of een kiel. Waar je je ogen uitkijkt aan de verzamelde parafernalia en het moeite kost om alles wat je hier krijgt voorgeschoteld in je op te nemen. Letterlijk en figuurlijk.

Wie dacht het nu wel zo'n beetje allemaal te hebben gezien komt bedrogen uit. De sfeer die Connie en Austin hier hebben neergezet wordt nog eens extra onderstreept door de vintage collectie van Walsbay Styling. Hier vind je niet zomaar een leuke verzameling tweedehands kleding en toffe hoedjes, hier kunnen dames en heren zich volledig 'period correct' in het nieuw laten steken. Nu ja, vintage dan. Neem gerust je tijd, want zoals we dat inmiddels bij Walsbay begrijpen, is ook dit een serieuze zaak. De zorgvuldig samengestelde collectie is opnieuw een kwalitatief hoogstandje. Kostuums, evening- en daywear, je kijkt je ogen uit. En potverdrie, wie vindt het nu niet leuk om zich zo'n schitterende outfit aan te laten meten in een tot dressing room omgebouwde Bedford verhuiswagen?

Dit is Walsbay. Een scheepswerf, een honderden jaren oude meekrapschuur, maar vooral een thuis voor een wereld die we moeten koesteren. Kijk eens verder dan de buitenkant en laat je verrassen door de veelzijdigheid van een concept. De vintage shop, de catering, de klassiekers. Dit op zich is een wereld in verandering. Nooit helemaal hetzelfde, nostalgisch en tegelijkertijd zijn tijd vooruit. Hidden in plain sight. Andermaal een pareltje in Grenspark Groot Saeftinghe. Met dank aan Connie en Austin.

Marc GF Zaan

 

Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Walsbay

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen