Onderzoek naar hoe de Panoramaheuvel op gewenste hoogte te brengen

13-10-2023
0 reacties

Deze zomer bleek de Panoramaheuvel in het Hedwige-Prosperproject lager dan voorzien. Ook met het grondverzet in de laatste fase van het project zal de heuvel waarschijnlijk de gewenste hoogte niet bereiken. Daarom zet Provincie Zeeland drie sporen uit om de laatste meters aan de heuvel toe te voegen

In Grenspark Groot Saeftinghe bouwt De Vlaamse Waterweg nv samen met Provincie Zeeland een Panoramaheuvel. Deze heuvel wordt gemaakt van grond die vrijkomt bij de graafwerkzaamheden in het Hedwige-Prosperproject, onder andere door het afgraven van de voormalige Scheldedijk en Sieperdadijk. Op de heuvel komt een Panoramatoren met onder andere horeca, lodges, een expositieruimte en op de hoogste verdieping een Panoramaterras. Dit is straks dé plek om het grenspark en landschap te beleven. In de toren komt ook een radartoren om het scheepvaartverkeer op de Westerschelde te begeleiden.

Deze zomer werd vastgesteld dat de Panoramaheuvel in het Hedwige-Prosperproject lager was dan waarop de plannen zijn gebaseerd (dertig meter). Voor het plan om een uitkijktoren met radartoren op de Panoramaheuvel te bouwen, is de heuvel nu te laag. Ook met de grond die in de laatste fase van het project toegevoegd wordt aan de heuvel zal de gewenste hoogte niet bereikt worden. Gedeputeerde Arno Vael van Provincie Zeeland deelde vanmorgen de stand van zaken tijdens de Provinciale commissievergadering Ruimte. Hij lichtte toe wat de huidige situatie is en welke sporen de Provincie onderzoekt om de laatste meters aan de heuvel toe te voegen. De Statenleden zullen schriftelijk meer informatie ontvangen. Dus wordt vervolgd.

​​​​De sporen die zijn uitgezet, komen kortgezegd neer op

  1. grond uit de noordelijke bouwroute;
  2. grond uit de aangrenzende Prosperpolder-Zuid die is vrijgekomen bij het omvormen van landbouw- naar natuurgebied; 
  3. en het hoger maken van de radarinstallatie zelf.

In alle sporen lopen op dit moment onderzoeken naar de haalbaarheid, kosten en gevolgen voor de planning. De betrokken partijen werken daarbij nauw met elkaar samen om zo tot de gewenste hoogte te komen. Een hoogte die past bij de functie van de heuvel: een belevings- en ontmoetingsplek voor de omgeving en de streekholders van Grenspark Groot Saeftinghe én een locatie voor een nieuwe radartoren die de radartoren in het Verdronken Land van Saeftinghe vervangt.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen