Zeker Zeeuws

27-09-2023
0 reacties

Het Zeker Zeeuws Streekproduct start vandaag zijn jaarlijkse stemronde voor het beste, mooiste en/of lekkerste streekproduct uit Zeeland. Daar zitten een heleboel vis en schaaldier gerelateerde producten van de eilanden tussen, maar gelukkig hebben we ook nog onze eigen grensparkstreekholders.

Naast ons eigen label Groot Saeftinghe Smaekt zijn er in de regio meerdere keurmerken met een overlap in het grenspark. De Smaak van Waas is er zo een, maar ook Zeker Zeeuws Streekproduct mogen we niet vergeten. Wie een kijkje neemt op de website ziet het al snel, de mossel- en oestercultuur doet het goed in Zeeland. Zonder af te doen aan de kwaliteit van die producten, zijn we blij dat er in Zeeuws-Vlaanderen en met name in ons eigen Grenspark Groot Saeftinghe ook een aantal bevlogen ondernemers zijn die met hun prachtige producten naar buiten durven komen. De verkiezing tot Zeker Zeeuws Streekproduct van het jaar is reden te meer om onze eigen streekholders nog eens extra aan te prijzen.

Bladerend door de deelnemende streekproducten komen we al snel een paar bekenden tegen. The Holy Spiritus uit Sint Jansteen bijvoorbeeld. Twee gedreven ondernemers die hun ambachtelijke stokerij een extra impuls geven met bijvoorbeeld een ver doorgedreven voorkeur voor lokale producten. Dat ze daarbij ook nog eens zeer actief op zoek gaan naar partners die bij hen die producten af kunnen zetten, die qua formaat of vorm niet welkom zijn in de reguliere handel is een dikke plus. 'Zero waste' was nog nooit zo smakelijk. Ze experimenteren er zelfs met de productie van organisch leer uit gefermenteerde appelschillen. Jawel. Blijven we in de drank, dan mogen we ook Sliertemie niet vergeten. Het succesnummer van Marlene van Domburg dat mede dankzij de heren van The Holy Spiritus met succes wordt voortgezet.

Duiken we iets verder het grenspark in, dan komen we vanzelf de roodbonte kudde van Het Melkhuis tegen. In de Dullaertpolder bij Terhole zorgen deze dames onder de bezielende leiding van John en Gabri van Esch voor de lekkerste ambachtelijke zuivelproducten. Zijn het ijs en de vla van Het Melkhuis nog vooral zoet, het zout vinden we dan weer bij Saeftinghe Zilt. Op de Mariahoeve in Emmadorp innoveert de familie van Wesemael volop met zilte teelten. Gelegen tegen Het Land van Saeftinghe hebben ze alle kans om te wisselen tussen bevloeiing met zoet of zout water. Zo produceren zij bijvoorbeeld hun kenmerkende zilte aardappelen en zeekool. En dat allemaal binnen het kader van een 'normaal' agrarisch bedrijf.

Zomaar een viertal ondernemers uit Grenspark Groot Saeftinghe die hun nek uit durven steken voor een bijzonder streekproduct. In dit geval ook vier bedrijven die zich hebben aangesloten bij het keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct. Een keurmerk dat dankzij een publieke stemronde ieder jaar het mooiste, lekkerste en innovatiefste bedrijf een extra impuls geeft. Stem jij ook mee om een streekproduct uit ons eigen grenspark bij de laureaten van 2023 te krijgen? Stemmen voor de Zeker Zeeuws Streekproducent van het Jaar kan vanaf vandaag tot 10 oktober kan er gestemd worden via onderstaande link. Doen hoor!

Marc GF Zaan

 

stemmen doe je hier

The Holy Spiritus

Sliertemie

Het Melkhuis

Saeftinghe Zilt

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen