Richtpunt

foto PZC
08-09-2023
0 reacties

Het aantal bezoekers van de mis in de Katholieke Kerk loopt al jaren terug. Op veel plaatsen heeft dit al geleid tot het sluiten en ontwijden van kerkgebouwen. Zo ook in ons eigen Graauw, waar de dorpskerk al zes jaar staat te wachten op betere tijden. Hoog tijd om een nieuwe richting in te slaan.

Het is hier noch de tijd noch de plaats om in te gaan op de oorzaken van het sterk verminderde bezoek aan de kerk. Waar ik wel even kort bij stil wil staan is de impact van de prominente kerkgebouwen op zich. Of je nu wel of niet gelovig bent, praktiserend, eender welke strekking je ook aanhangt, niemand kan ontkennen dat de majestueuze bouwwerken, de alomtegenwoordige kerktorens beeldbepalend zijn voor onze omgeving. Daar kun je hele socioculturele of filosofische verhandelingen aan vast knopen, maar laten we het voor nu simpelweg bij het beeld houden.

Fietsend, wandelend of zelfs met snellere middelen reizend door ons land kun je ze niet negeren. Van dorp tot dorp trekken we door de omgeving. Van kerktoren naar kerktoren. Al van ver zie je ze opdoemen aan de einder. Soms al herkenbaarder dan anders, maar altijd als een teken van leven, richting gevend aan je wandeling, aan je reis. Dat geldt voor de wereld zoals wij die in West-Europa en ver daarbuiten kennen. Het heeft ons eeuwenlang de goede kant op geleid. Noem het een mening, een gevoel, maar mijns inziens kun je een dergelijke impact op verleden en heden niet zomaar teniet doen door als eigenaar te beslissen het gebouw dan maar af te breken.

Ik snap het wel, dat je als eigenaar van meerdere van dergelijke gebouwen behoorlijk in je maag kunt zitten met leegstand. Toch lijkt de houding van het Bisdom Breda, dat andermaal dreigt een kerkgebouw liever af te breken dan verder energie te steken in een zinvolle herbestemming, mij nogal kort door de bocht. Ditmaal is dus de Heilige Maria Hemelvaartkerk in Graauw het slachtoffer. Gelukkig ben ik niet de enige die vindt dat je een paar honderd jaar geschiedenis niet zomaar kunt verloochenen. Er zijn, ook hier in de regio, meer dan voldoende voorbeelden te vinden van succesvolle herbestemming. Precies daarom organiseert de gemeente Hulst op dinsdagavond 19 september om half acht een informatieavond in het dorpshuis van Graauw. Samen op zoek naar een nieuwe richting voor het kerkgebouw in Graauw.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@hulst.nl

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen