Het centrum van de wereld

(c) Wim van Mele
14-08-2023
1 reacties

Een straat, een kruising en een zeedijk. Tot daar de brede toeristische omschrijving van Emmadorp. Of toch niet? Natuurlijk, ik weet best dat het gehucht aan de Scheldedijk meer troeven heeft dan dat, maar vanaf nu weten we officieel dat Emmadorp zomaar voor even het centrum van de wereld kan zijn!

Emmadorp Maximaal, geen lukraak gekozen titel, voor deze allereerste moderne versie van een dorpsfeest, kermis, jaarmarkt of hoe we het ook zouden willen noemen. Teveel aspiratie om onder één noemer te vangen. Precies daarom werd de Koninginnestraat in Emmadorp voor een dag Emmadorp Maximaal. Van iedereen voor iedereen. Of dat gelukt is? En hoe!

Was de verwachting zaterdag op het intieme Boeren- en Boerinnenbal op de Mariahoeve nog hooggespannen, op zondagochtend valt het geheel al heel snel in de plooi. Van begin tot eind, van de dijk tot aan de brouwerij, overal is er wat te doen, is er leven in, jawel, tot ver buiten die brouwerij. De Koninginnestraat is lang. Voor een dorp als dit is het een stevige tippel van de ene naar de andere kant. Toch hoef je je hier geen moment te vervelen. Tussen de pleisterplaatsen aan beide uiteinden van de straat staat een langgerekt lint van marktkramen opgesteld. Vinden we de fine fleur van kleine en grote ondernemers uit Grenspark Groot Saeftinghe. Worden we verrast door straatanimatie, demonstraties en flashmobs. Hier wordt flink uitgepakt, vele beste beentjes voor gezet en vooral genoten.

Het begint allemaal met een welhaast romantische openluchtmis in de boogaard van de Mariahoeve. Hier wordt Half Oest geëerd zoals men dat altijd heeft gedaan. Met een moment van bezinning en het vieren van het leven. Rustig, ingetogen, met mooie woorden en een fijn streepje muziek. Als vroeger, maar toch ook weer niet. Emmadorp in 2023, een voorbeeld voor morgen. Achter de wagen, getrokken door een imposante os, trekt de processie door de Koninginnestraat naar de dijk. Op gepaste afstand gevolgd door de harmonie. Serieus en feestelijk smelten langzaam in elkaar, om onder aan de Scheldedijk over te gaan in de zegening van deze eerste editie van wat hopelijk een lange traditie mag worden. Hier gaat het geestelijke over in het wereldlijke. Gaat het feest officieel van start.

Van heinde en verre zijn ze gekomen, de gasten van Emmadorp Maximaal. Ze vullen de terrassen, het langgerekte feestterrein. Ze drinken lokaal, eten lokaal, vieren lokaal. Overal mensen, ook op de dijk, in het verdronken land, bij de verschillende excursies. De rondritten van de Zonnetrein zitten overvol, een huifkar pendelt richting het voedselbos. Een klein aantal gelukkigen kan op uitstap naar het nieuwe Veldstation diep in het natuurgebied. De meesten van ons blijven hier, in Emmadorp, in wat vandaag het centrum van de wereld lijkt, nee, gewoon is. Hier willen we zijn en hier komen we ook maar wat graag weer terug. Over veel dingen kunnen we het vandaag eens zijn, maar het belangrijkste is toch wel dat dit dorp, dit evenement, zijn aspiraties en naam meer dan waar maakt. Meer woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken.

Marc GF Zaan

 

Zo beleefde de Provinciale Zeeuwse Courant het evenement.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Martine

14-08-23 om 14:56

Marc wat heb je dat mooi verwoord dank ne

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen