Koninklijke doorgang

foto Beeldbank Toerisme Oost-Vlaanderen
16-02-2023
0 reacties

Iedereen die wel eens fietst of wandelt in het grenspark kent de Koningsdijk tussen De Klinge en Nieuw-Namen. Nu grens tussen noord en zuid, ooit de fysieke scheiding tussen Staatsen en Spaansen. De komende dagen wordt er met man en macht gewerkt aan een bijzondere doorgang in de kaarsrechte dijk.

Lang was de Koningsdijk niet veel meer dan een groene streep dwars door akkers en velden. Hier en daar onderbroken door een kruisende polderweg en geflankeerd door een onverhard landbouwpad. In 2013 werd de veldwegel naast de dijk aangevuld met een verhard fietspad bovenop de dijk. Zo werd de Koningsdijk na honderden jaren weer een veelgebruikte verbinding tussen beide dorpen. Meestal recreatief, maar ook forenzen maken graag gebruik van deze korte doorsteek. 

Bij de aanleg van het fietspad werden delen van de dijk aangewezen voor begrazing door runderen. Op die manier bleef het onderhoud binnen de perken en behield de dijk haar natuurlijke uitstraling. Een klein probleempje, om de koeien van het fietspad te houden kwam er aan weerszijden van het pad een draad als afscheiding. Dat werkt prima, de dieren blijven van het pad en de fietsers en wandelaars kunnen veilig passeren. Helaas neemt het vee die scheiding iets te serieus.

Nu het fietspad er tien jaar ligt kan er worden teruggekeken op een succesvol project. Daarbij springen twee dingen in het oog. In de eerste plaats is de begrazing van de dijk op zijn zachtst gezegd eenzijdig te noemen. Aan een kant van het pad komen de dieren nauwelijks, wat ervoor heeft gezorgd dat de dieren de andere zijde te zwaar belasten. De natuurlijke rietkragen worden vertrappeld en dat is nu juist niet de bedoeling. Ten tweede zit er middenin de fietsroute een soort duik naar beneden, die vooral voor oudere of mindervalide gebruikers een belemmering blijkt te zijn. Die twee punten worden nu in een klap opgelost door een samenwerking tussen Polder Land van Waas, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO), EGTS Linieland van Waas en Hulst, Natuurpunt Waasland Kern Noord en de pachtende landbouwer.

Wildviaducten kennen we wel, buizen onder de weg om kleine dieren en amfibieĆ«n een veilige overstek te garanderen ook. Op, of liever in de Koningsdijk wordt de komende dagen een heuse koeientunnel aangelegd. Simpel gezegd wordt de zonk in de dijk opgevuld met betonnen tunnelelementen. Geen tunnel voor het verkeer dus, maar een doorgang die de dieren de mogelijkheid biedt onbelemmerd van de ene naar de andere kant van de dijk te wandelen. En de fietsers en wandelaars, die merken daar helemaal niets van. Die kunnen zich in het vervolg zonder spannende obstakels van de ene kant naar de andere verplaatsen. Binnenkort dan, tot 24 februari is de doorgang van de Koningsdijk door de werkzaamheden gestremd.

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen