Lang was de Koningsdijk niet veel meer dan een groene streep dwars door akkers en velden. Hier en daar onderbroken door een kruisende polderweg en geflankeerd door een onverhard landbouwpad. In 2013 werd de veldwegel naast de dijk aangevuld met een verhard fietspad bovenop de dijk. Zo werd de Koningsdijk na honderden jaren weer een veelgebruikte verbinding tussen beide dorpen. Meestal recreatief, maar ook forenzen maken graag gebruik van deze korte doorsteek.
Bij de aanleg van het fietspad werden delen van de dijk aangewezen voor begrazing door runderen. Op die manier bleef het onderhoud binnen de perken en behield de dijk haar natuurlijke uitstraling. Een klein probleempje, om de koeien van het fietspad te houden kwam er aan weerszijden van het pad een draad als afscheiding. Dat werkt prima, de dieren blijven van het pad en de fietsers en wandelaars kunnen veilig passeren. Helaas neemt het vee die scheiding iets te serieus.
Nu het fietspad er tien jaar ligt kan er worden teruggekeken op een succesvol project. Daarbij springen twee dingen in het oog. In de eerste plaats is de begrazing van de dijk op zijn zachtst gezegd eenzijdig te noemen. Aan een kant van het pad komen de dieren nauwelijks, wat ervoor heeft gezorgd dat de dieren de andere zijde te zwaar belasten. De natuurlijke rietkragen worden vertrappeld en dat is nu juist niet de bedoeling. Ten tweede zit er middenin de fietsroute een soort duik naar beneden, die vooral voor oudere of mindervalide gebruikers een belemmering blijkt te zijn. Die twee punten worden nu in een klap opgelost door een samenwerking tussen Polder Land van Waas, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO), EGTS Linieland van Waas en Hulst, Natuurpunt Waasland Kern Noord en de pachtende landbouwer.
Wildviaducten kennen we wel, buizen onder de weg om kleine dieren en amfibieƫn een veilige overstek te garanderen ook. Op, of liever in de Koningsdijk wordt de komende dagen een heuse koeientunnel aangelegd. Simpel gezegd wordt de zonk in de dijk opgevuld met betonnen tunnelelementen. Geen tunnel voor het verkeer dus, maar een doorgang die de dieren de mogelijkheid biedt onbelemmerd van de ene naar de andere kant van de dijk te wandelen. En de fietsers en wandelaars, die merken daar helemaal niets van. Die kunnen zich in het vervolg zonder spannende obstakels van de ene kant naar de andere verplaatsen. Binnenkort dan, tot 24 februari is de doorgang van de Koningsdijk door de werkzaamheden gestremd.
Marc GF Zaan