Natuurinclusief, natuurlijk!

07-02-2023
0 reacties

In het magazine van Provincie Zeeland vinden we een artikel over het Zeeuws Bouwplan en hoe akkerbouwers in het grenspark natuurinclusief boeren omarmen. In aanloop naar de uitrol van het Landbouw Innovatie Fonds over de landsgrenzen is het goed te zien dat ook hier al volop wordt geëxperimenteerd.

Akkerbouwers Gerard Mangnus en Harm van Hoeve staan allebei voor vernieuwing in de landbouw. Zij begrijpen dat landbouw en natuur elkaar niet bijten, maar juist versterken. Het is niet voor niets dat ze elkaar vinden in het bestuur van Agrarische Natuurvereniging (ANV) Groene Oogst en als coördinator landbouwprojecten in Grenspark Groot Saeftinghe. Dankzij het Natuurinclusief Zeeuws Bouwplan van de Regiodeal Vernieuwing Landbouw krijgen zij dan ook de steun en waardering voor hun inspanningen voor meer biodiversiteit en een duurzamer landbouw. Daarin zijn zij niet alleen, inmiddels is het aantal aangesloten grensparkboeren al van 20 naar 50 gestegen.

Robuuste Scheldepolders, een mooie term die omvat hoe het beheer van het polderlandschap ervoor kan zorgen dat natuur en landbouw elkaar versterken. Door innovatieve landbouw waar ook de natuur beter van wordt, maar bijvoorbeeld ook door een gebiedsinrichting die ruimte laat voor die natuur om de landbouw te ondersteunen. Ruimte voor natuurlijke vijanden die helpen bij het bestrijden van plaaginsecten is daarvan maar een voorbeeld. In de praktijk is al dat geëxperimenteer natuurlijk vooral veel gepruts, dat erkennen de deelnemers ook. Dankzij de steun en de samenwerking binnen het grenspark is er gelukkig ook ruimte om uit te vogelen hoe je de meerkosten van al die innovatie ook weer terug kunt verdienen.

Het Landbouw Innovatie Fonds van de Antwerpse Haven en het Natuurinclusief Zeeuws Bouwplan van de Regiodeal Vernieuwing Landbouw mikken op hetzelfde doel. Uiteindelijk hopen we hier in het grenspark de barrières uiteraard zover te slechten, dat de diverse programma's over de grenzen heen in elkaar kunnen overvloeien. Daarmee zou er andermaal een mijlpaal in de opzet van Grenspark Groot Saeftinghe geslecht worden. We hopen dat we over niet al te lange tijd ook hierover kunnen berichten. In de tussentijd profiteert alles en iedereen mee van de vele inspanning van onze grensparkboeren. Daar mogen we andermaal trots op zijn.

Marc GF Zaan

Foto: Marcelle Davidse

Bekijk hier het volledige artikel.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen