GGS onderdeel UNESCO-status

15-12-2022
0 reacties

Terwijl er hier in Grenspark Groot Saeftinghe volop gewerkt wordt aan unieke samenwerkingsverbanden op gebied van landbouw, natuur en haven, maken we met zijn allen quasi-ongemerkt onderdeel uit van een veel groter project, de erkenning van Geopark Schelde Delta als UNESCO Global Geopark.

Geopark Schelde Delta is een gebied dat drie Vlaamse en twee Nederlandse provincies doorkruist. Met een oppervlakte van 5.500 vierkante kilometer omvat het de intrigerende geologische en natuurhistorische geschiedenis van het volledige Schelde Delta gebied. Delen van West- en Oost-Vlaanderen, via Antwerpen en West-Brabant naar Zeeland. Een gigantisch estuarium waar zee en rivier, zout en zoet water en natuurlijk het getijde al miljoenen jaren aan elkaar duwen en trekken. Zo'n wisselwerking laat sporen na. Zichtbare en onzichtbare, maar vooral unieke invloeden op het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie, het landschap en de natuur. Sporen die onderzocht, bewaard en gedeeld moeten en mogen worden. Precies daarom hebben de betrokken provincies en meer dan 130 partners samen hun schouders onder de kandidatuur voor erkenning als UNESCO Global Geopark gezet.

Met een erkenning door de UNESCO kan het Geopark Schelde Delta in een klap deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van 177 geoparken in maar liefst 46 verschillende landen. Gezien de uitgestrektheid van het Schelde Delta gebied meteen ook nog eens een van de grootste ter wereld. Een uniek landschap in elke zin van het woord, met de Schelde als levensader voor natuur, cultuur en economie. Maar wat houdt het nu in, zo'n UNESCO-label? Misschien het best te vergelijken met een Michelin-ster is het UNESCO-label een kwaliteitslabel dat deuren opent. Dat inwoners, bezoekers en wetenschappers bewust maakt van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Een keurmerk dat louter voordelen brengt voor de partijen die het mogen voeren, zonder dat het een extra beschermende status of belemmeringen met zich meebrengt. Win-win dus, voor iedereen in het Geopark, ook voor ons hier in Grenspark Groot Saeftinghe.

Een UNESCO-status is een duwtje in de rug voor iedereen die binnen het gebied bezig is met educatie, ontwikkeling en bijvoorbeeld toerisme. Het helpt bij het aanboren van nieuwe bronnen. Of het nu om onderzoeksgelden gaat, bezoekers of de ontwikkeling van een educatieve hoofdstructuur, dankzij UNESCO gaan er internationaal vele deuren open. Zo worden verleden en toekomst duurzaam met elkaar verbonden. Blijven we ons bewust van de impact van land en water op ons verleden én onze toekomst. De aanvraag is de deur uit, daarmee is Geopark Schelde Delta nu officieel Aspiring Global Geopark. In de loop van 2023 neemt een visitatiecommissie van de UNESCO het gebied onder de loep en hopelijk kan het Geopark Schelde Delta dan eind 2024 met trots het keurmerk van UNESCO Global Park in haar vaandel dragen. Grenspark Groot Saeftinghe duimt met ze mee.

Marc GF Zaan

Leer meer over Geopark Schelde Delta

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen