De juiste richting

28-11-2022
0 reacties

Het is een mooie club, die van de grensparkgidsen. Ze waren al met een leuke ploeg, maar dankzij de cursus van afgelopen voorjaar zijn ze nu met nog meer. Hoog tijd om ze eens allemaal samen te brengen. Op de terugkomdag eind oktober was het eindelijk zover. Een kort verslag van een vruchtbare dag.

Het is een prettig weerzien die zaterdagochtend in de Infokeet aan de Zoetenberm. Onder het genot van een straf bakkie weten oude en nieuwe grensparkgidsen elkaar moeiteloos te vinden. Het valt niet mee ze lang binnen te houden, maar toch lukt het om eerst een statusupdate te presenteren. De huidige stand van zaken over het Hedwige-Prosperproject kan niet achterblijven, maar ook de plannen voor de Prosperhoeve worden uit de doeken gedaan. Daarna is het echt hoog tijd om naar buiten te gaan, want wees eerlijk, wat hebben grensparkgidsen nu binnen te zoeken?

Meteen het terrein in dan maar. Langs de oevers van de nieuwe natuur de grens over bij de recent teruggeplaatste grenspaal 269A. In de verte zie je de contouren van de Panoramaheuvel al oprijzen uit het slik. De kans om die als eerste te beklimmen hebben we uiteraard niet laten liggen, al moeten we er wel meteen bijvertellen dat dit een zeer uitzonderlijke gelegenheid was. Voorlopig blijft de Panoramaheuvel een gevaarlijke werf die niet voor publiek toegankelijk is. Het uitzicht van op de Panoramaheuvel mag nu dan nog niet zo indrukwekkend zijn, vanzelfsprekend weet iedereen de weg naar de Mariahoeve wel te vinden. Al goed, anders was Martine met haar lunch blijven zitten.

Na de lunch is er een workshop 'Belevingsgericht gidsen' voorzien. Interessante materie, ook voor de doorgewinterde gidsen in de groep. Griet en Patrick van het Centrum voor VolwassenOnderwijs Gent beginnen hun verhaal met een korte presentatie. Hoe bouw je een verhaal op, hoe betrek je een groep bij je verhaal, hoe breng je beleving in een excursie en waarom is dat allemaal zo belangrijk? Als je weet dat een bezoeker slechts 20% van wat je zegt zal onthouden, maar anderzijds 80 tot 90% van wat hij zelf zegt en doet mee naar huis zal nemen, dan is het antwoord eigenlijk al gegeven.

Logisch dat ook de grensparkgidsen zelf aan de slag gaan. In groepjes de bestaande excursies onder de loep nemen en een belevingsgerichte upgrade creƫren. Daar zijn flinke brainstormsessies voor nodig, maar gelukkig zijn onze gidsen meer dan professioneel genoeg om elkaar waar nodig van een gerichte kritische noot te voorzien. Dankzij deze nieuwe invalshoek en de bijzondere mate van opbouwende feedback, wordt het vanzelf een heel waardevolle middag. Dit is overduidelijk de juiste richting voor onze vernieuwde grensparkgidsen.

Marc GF Zaan

 

Meer info over onze gidsen? Klik hier

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen