Eerst even terug naar de bakkers zelf, Boussen Culinair zijn de broers Pepijn en Sjoerd Boussen. Bevlogen bakkers, pioniers bijna. En dan durven we serieus twijfelen over het woord 'bijna'. Nu 13 jaar geleden besloten de broers dat ze wilden proberen om op ambachtelijke wijze brood te bakken. Pure producten gemaakt van, hoe kan het ook anders, zuivere grondstoffen. Geen onnodige toevoegingen, gewoon mooi en eerlijk brood. Wie anno 2022 de kleine winkel aan de Hoofdstraat in Sint Jansteen binnenloopt, ziet meteen dat ze daar prima in geslaagd zijn. Ook in de winkel geen overbodige opsmuk. Alles wat je ziet is echt, voelt vertrouwd en ruikt precies zoals het hoort. Wat hier gebeurt is echt.
Het zou makkelijk zijn om te vervallen in clichés als 'authentiek' en 'ouderwets', maar dat zou het vakmanschap van de gebroeders Boussen tekort doen. Brood in alle essentie, zuurdesem, bloem, water en misschien wel het belangrijkste ingrediënt, tijd. Wanneer je het zo opschrijft lijkt het simpel. Te simpel eigenlijk. Laten we vooral niet vergeten dat het brood zelf een eindproduct is. De optelsom van vele ambachten. Het telen van de mooiste granen, het selecteren, uitzeven en malen van de fijnste bloem. Bij Boussen Culinair streven ze naar 100 procent lokaal. Wat ooit begon met de rogge van Het Zeeuwse Landschap, geteelt in de Schommeling op een steenworp afstand van de bakkerij, wordt hoe langer hoe meer een bloeiende samenwerking tussen lokale telers, ambachtelijke molens en natuurlijk de passie van de bakkers zelf.
We kennen allemaal de wuivende graanvelden, ook hier in onze eigen polders. Toch blijkt het Nederlandse graan eigenlijk niet zo geschikt voor het bakken van brood. Nagenoeg al het goede graan wordt geïmporteerd. Naast de rogge uit eigen dorp en spelt uit Limburg, krijgt de bakkerij van de gebroeders Boussen nu een extra lokale injectie met het bio-dynamisch geteelde graan van De Voedselbron uit Graauw. Het is Emiel en Sonja van de Vijver gelukt om op hun akkers in de Van Alsteinpolder graan te telen dat zo rijk is aan voedingsstoffen en smaak, dat ze de concurrentie met buitenlandse producten moeiteloos aan kan. Volledig bio-dynamisch, natuurlijk. De samenwerking tussen De Voedselbron en Boussen Culinair is niet helemaal nieuw, dus het is geen verrassing dat Emiel als eerste contact zocht met Sjoerd en Pepijn om zijn unieke product te verwerken.
100% Zeeuws staat er vol trots voor de twee nieuwe broden van Boussen Culinair. Een bijna wit brood en een mooi volkorenbrood. Met het graan van De Voedselbron, gemalen in de stadsmolen van Axel, hun eigen zuurdesem van lokale rogge, water, veel water en nog meer tijd ontstonden de eerste twee broden uit een familie broden van Zeeuwse origine die zeker nog zal groeien. Volledig biologisch, zonder toevoegingen, bij Boussen is de broodverbeteraar water. Gewoon water. En tijd, we zeiden het al, genoeg tijd. Voor al dat water om opgenomen te kunnen worden door de bloem. Want ja, zo eenvoudig is het echt, hoe meer tijd je je deeg geeft, hoe meer vocht het op kan nemen, hoe meer smaak er los komt en hoe soepeler je deeg wordt. Uiteindelijk bepaalt dat samen hoe lekker en hoe houdbaar een brood wordt. Opnieuw krijg ik het gevoel dat ik hiermee de bakkers van deze zaligheid tekort doe. Niets is echter minder waar.
Bijzonder ambachtelijk brood, gemaakt van de mooiste lokale producten die ons eigen grenspark te bieden heeft. Daar hoef je niet ver voor te gaan, je moet het alleen op tijd bestellen. Bij Boussen bakken ze niet graag voor de container, al doneren ze al hun overschotten steevast aan de voedselbank. Voor woensdag bestellen betekent dat je verzekerd bent van het lekkerste brood van de regio. Alle informatie daarover vind je op onderstaande website. Een bijzondere samenwerking, een bijzondere bakker, dat staat buiten kijf. Daar zijn ze bij Boussen ook best trots op. Zo trots, dat ze het liefst van al zouden willen dat er meer zoals zij opstaan. Gedreven vaklui die elk op hun eigen gebied streven naar de mooiste en lekkerste producten. Samen, uitdagend en vernieuwend in hun ambacht. Zo ontzettend Grenspark Groot Saeftinghe en zo broodnodig!
Marc GF Zaan
Fotografie Pepijn Boussen
Ga naar de website van Boussen Culinair
Ga naar de website van De Voedselbron