Vele handen

20-09-2022
1 reacties

Diep in het schor, aan de rand van de Schelde, rijst het nieuwe veldstation statig boven de golven uit. Ver van de bewoonde wereld, van nieuwsgierige blikken. Nu het gebouw zijn voltooiing nadert, steken vrijwilligers maar wat graag de handen uit de mouwen om hun steentje bij te dragen. Letterlijk.

Over het nieuwe veldstation schreven we hier al eerder. Over de bijzondere architectuur, de visie en de bouw. Een keer eerder had ondergetekende het genoegen om in het spoor van de bouwers mee het schor in te trekken. Vandaag deed die kans zich opnieuw voor. Samen met een hele groep vrijwilligers wordt er gewerkt aan de gevelafwerking van het gebouw. Dat lijkt misschien niet zo voor de hand te liggen, maar wanneer je weet dat een groot deel van de gevels bekleed is met kaders die gevuld moeten worden met natuurlijke materialen die het gebouw nog verder moeten verbinden met de omgeving, dan lijkt het al wat logischer. De aannemer is nog druk bezig met het plaatsen van de ontelbare hardhouten kaders, terwijl de vrijwilligers al staan te trappelen om ze te vullen.

Vandaag is de tweede werkdag voor het team vrijwilligers. Onder deskundige leiding van Stichting Het Zeeuwse Landschap krijgt de 'levende gevel' vlotjes vorm. Delen zijn gevuld met houtblokken die voorzien moeten worden van gaatjes. Heel veel gaatjes. Een enorm bijenhotel moet het worden. Zij wel. Andere delen worden gevuld met basalt. Hard, grijs en ogenschijnlijk ondoordringbaar. Hoe schijn kan bedriegen. Tal van klein leven zal hier straks zijn weg vinden. Wie schept er nu klei tegen de gevel? De vraag stellen is hem beantwoorden. Straks groeien hier dezelfde plantjes die nu in de omgeving van het Veldstation floreren. En dan komen er nog een groendak en meer dan honderd vogelhuisjes voor de spreeuwenkolonie. De vleermuizen worden ook niet vergeten en en en…

Bij zo'n opsomming stel je wel eens de vraag of dat allemaal wel gaat werken. Misschien wel, misschien niet alles, de tijd zal het leren. Het uilennest dat al voor de zomer werd teruggeplaatst is inmiddels wel weer teruggevonden door de kerkuil die er ook in het verleden zijn heil heeft gevonden. Als dat toch eens een voorbode mag zijn voor het succes van het nieuwe gebouw. Aan het enthousiasme van de vele vrijwillige handen heeft het in elk geval niet gelegen. Al is het misschien wat voorbarig hier al in de verleden tijd te spreken. Er is nog werk aan de winkel, maar als wat ik vandaag gezien heb de graadmeter is, dan komt het wel goed met dat veldstation. Een ding is zeker, de vogelringers en andere onderzoekers die het voorrecht krijgen om van dit gebouw gebruik te maken zijn voorwaar bevoorrechte mensen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Marc GF Zaan

Dit schreven we eerder over het veldstation 

Lees hier wat de PZC schrijft over het veldstation

Bekijk hier het verslag wat Omroep Zeeland maakte

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

21-09-22 om 16:32

yesyesyes !!!!

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen