Maai mei niet!

29-04-2022
2 reacties

Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Samen geven we de bijenstand een extra impuls door in mei niet te maaien. Maai mei niet! Hoe makkelijk kan het zijn om mee te doen? Kunnen de bijen ook op jou rekenen?

De bijenstand staat wereldwijd onder druk, dat is helaas geen nieuws meer. Dat daar iets aan moet gebeuren leidt ook geen twijfel, bijen en andere insecten zijn van levensbelang voor het bestuiven van bloemen, bomen en gewassen. Geen wonder dat ook in Grenspark Groot Saeftinghe het belang van insectenvriendelijke teelt al sinds het begin bovenaan de agenda staat. Dankzij de actie Maai mei niet! kan nu iedereen met een tuin of tuintje zelf een steentje bijdragen aan het stimuleren van een betere biotoop voor al die kleine nijvere werkertjes. Doe jij ook mee?

Maai mei niet!, het klinkt eenvoudig en dat is het natuurlijk ook. Dankzij het Vlaamse tijdschrift Knack en haar partners is het Britse No Mow May vorig jaar overgewaaid naar het vasteland. Na Vlaanderen is dit jaar ook de Nederlandse Bijenstichting op de kar gesprongen. Dat kunnen we hier in het grenspark alleen maar toejuichen. En mijn tuin denk je nu wellicht, mag ik dan een maand lang mijn gekoesterde gazon niet bijhouden? Op de websites van Knack en de Bijenstichting wordt haarfijn uitgelegd wat er van je verwacht wordt. Vrees niet, je hoeft je tuin niet meteen te laten verwaarlozen.

Minder verharding en een wat weelderiger groen doen wonderen voor de bijenstand. In het kader van Maai mei niet! vragen de initiatiefnemers om een stukje van de tuin met rust te laten. Een vierkante meter kan al helpen. Laat het gras wat langer groeien, laat wilde bloemen opschieten en geniet van het zomerse gevoel dat het gezoem boven je zorgvuldig verwaarloosde stukje tuin opwekt. Het werkt in vier fases, registreren, groeien, tellen en scoren! Dat kunnen wij toch ook? Kijk snel op een van de websites hoe het werkt en geef de bijtjes een stukje van jouw eigen paradijsje.

Klik hier voor de Knack-website

Klik hier voor de website van de Bijenstichting

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

04-05-22 om 17:16

Dit lijkt mij een hele slimme actie!

M.i. zit de kracht van "Maai mei niet! " in haar eenvoud: je moet helemaal niéts doen. Hoe simpel kan een actie zijn! En het maakt ecologie weer helemaal sexy!

"Maai mei niet! " geeft ons terug wat we al tijden lang missen: een gevoel van directe impact. En dat is precies wat het doet: wat jij en ik realiseren - een stukje grasmat helemaal niét maaien - heeft onmiddellijk een zichtbaar effect op onze leefomgeving. Hoe eenvoudig kan het zijn! Het kost bovendien geen cent en het maakt echt wel het verschil, niet alleen voor onze honingbijen maar ook voor onze dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, hommelsoorten, solitair levende bijen, nuttige kevers, enz.

En voor wie het weten wil: ondertussen loopt deze actie als een trein! In Vlaanderen hebben al 5.600 burgers, bedrijven en lokale overheden zich aangemeld. In Nederland kan nog een tandje bijgestoken worden: met 401 aanmeldingen wil je zeker niet achterop blijven..... Maar "Maai mei niet! " duurt gelukkig nog de hele maand mei!

Peter Cauwenberghs

09-06-22 om 15:22

De maand mei zit er op...... Tijd dus voor een balans met betrekking tot het initiatief Maai Mei Niet 2022!

Met ruim de helft meer deelnemers tegenover vorig jaar kende het initiatief een overweldigend succes.

Maai Mei Niet haalde dit jaar een hogere nectarscore dan in 2021. De gemiddelde nectarscore per tuin ging voor 2022 omhoog met zowat 50 (!) procent: van 31 mg nectar per vierkante meter in 2021 naar 47 mg nectar per vierkante meter in 2022! Hoofdzakelijk te danken aan het warmere weer van dit voorjaar, in vergelijking met de aanhoudende koude lentemaanden in 2021.

Daardoor hadden in de afgelopen maand mei méér honingbijen, vlinders, zweefvliegen, hommelsoorten, solitair levende bijen en andere bestuivers, veel meer nectar ter beschikking. Of anders gezegd: tijdens de maand mei hadden zo'n 17 miljoen rondzoemende bestuivers elke dag te eten. Vorig jaar waren er dat “slechts” 14 miljoen...... Of hoe mijn en uw tuin het verschil kan maken!

Nectarkampioen is weerom de paardenbloem, met een dagelijkse nectarproductie van 11,87 mg per dag per vierkante meter!.... Dit stemt tot nadenken inzake onze houding tegenover dit 'onkruid'.....

En er is nog meer goed nieuws: voor veel gemeenten, bedrijven en instellingen waren de resultaten van hun deelname in 2021 een opstap naar meer doordachte maaiplannen voor 2022. Er werd gemaaid met minder nadruk op het korte gazon of het gladgeschoren grasveld en méér gefocust op een biodivers gericht maaien. Alvast goed nieuws voor die noodzakelijke versterking van onze biodiversiteit! 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen