Grote 'maneuvers'

25-01-2022
0 reacties

Wacht eens even, de mariniers kwamen toch niet naar Zeeland? Geen reden tot paniek, de recente militaire aanwezigheid in het grenspark heeft niets te maken met het beschermen van ons grondgebied tegen kwaadwillende mogendheden. Deze kleine invasie heeft alles te maken met het Polder2C's project.

Even een korte inleiding voor de nieuwelingen en de vergeetachtigen onder ons. Het Polder2C's Living Lab is een Interreg-project dat gebruik maakt van de unieke kans om binnen de uitvoering van het Hedwige-Prosperproject een bestaande zeewering te onderwerpen aan vergaand destructief onderzoek. Met andere woorden, voordat de dijk rond de polders wordt doorbroken om de nieuwe natuur vrij spel te geven kunnen we er nog veel van leren. Zo lieten we eerder al zien hoe er onderzoek werd gedaan met de overloopgenerator, hoelang is de dijk bestand tegen overspoeling? Momenteel gaan de onderzoekers een paar stappen verder met een golfoverslagsimulator en een golfklapgenerator. Dat klinkt wat technisch, maar het zijn niets anders dan ingenieuze machines die flinke golven over of tegen de dijk laten slaan. Zo wordt getest of de dijk bestand is tegen extreme weersomstandigheden, zoals een superstorm.

De vele proeven en onderzoeken op de dijk genereren een gigantische hoeveelheid gegevens over hoe een dijk zich houdt onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat is data waarin wereldwijd grote interesse is in het kader van bijvoorbeeld de stijgende zeespiegel. Interessant voor de lange termijn dus, maar ook op korte termijn biedt het Living Lab unieke kansen. Vorige week schreven we bijvoorbeeld al over een studie van de Hogeschool Zeeland die zich richt op bewustwording en communicatie met inwoners van het achterland, maar ook het leger ziet kansen om hier in Grenspark Groot Saeftinghe ervaring op te doen met nieuwe technieken. Denk dan niet meteen dat ze met hun kanonnen gaten in de dijk komen schieten, nee, het is eerder het tegenovergestelde. Tot eind februari test het Ministerie van Defensie in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen in een afgesloten bassin een aantal nieuwe technieken om in te zetten tijdens dijkdoorbraken en overstromingen.

We herinneren ons allemaal nog de beelden van afgelopen zomer, waarbij grote delen van Luik en Limburg getroffen werden door een verwoestende watersnood. Oevers liepen over, dijken braken en veel andere stonden op het punt het te begeven. Beelden van het leger en zandzakken blijven dan niet ver achter. Hier in de polder oefent het Nederlandse leger nu met de Bresdefender, een soort drijvende ponton die kan dienen om bresgroei te vertragen of zelfs volledig te stoppen. Het Living Lab biedt Defensie de mogelijkheid om het gebruik en de effectiviteit van deze innovatie in de praktijk te testen. Behalve de Bresdefender worden ook andere mobiele waterkeringen zoals de Franse Cuirassier getest. Die laatste kan zonder zware fysieke of mechanische inzet worden geplaatst en per unit zo'n 800 liter water opvangen. Daar kan geen zandzak tegenop. Zo draagt het Polder2C's Living Lab Hedwige-Prosperpolder een flinke steen bij aan ons aller veiligheid. Nu en tot ver in de toekomst.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen