Een uitdaging voor Kieldrecht

04-01-2022
0 reacties

Al wie Kieldrecht en het achterliggende grenspark benadert vanuit Verrebroek moet passeren aan De Grote Geule en het karakteristieke boothuis. Meer dan een eeuw lang markeerde precies dat boothuis de groene entree van Kieldrecht. Reden temeer om natuur en cultuurhistorie met elkaar te verbinden.

Als overblijfsel van de inundaties tijdens de 80-jarige oorlog is de Kreek of Grote Geule een begrip in het Kieldrechtse. De rechtstreekse verbinding met zee en Schelde is al eeuwenlang verdwenen, maar de sporen in het landschap zijn nooit helemaal uitgewist. Zelfs de oriƫntatie van de dokken bij Verrebroek en het ooit geplande Baalhoekkanaal volgen het traject van de geul die eindigde daar waar wij nu onze blik op richten. Afgesneden door polders en nieuw aangelegde dijken bleef de Grote Geule over als dankbare watervoorziening voor Kieldrecht en de landbouw. Voor de huidige generaties blijft het meest herkenbare stukje geschiedenis toch het boothuis. Wie heeft er niet rondgedwaald of gespeeld? Hoeveel trouwfoto's zouden het karakteristieke gebouw als decor hebben?

Gebouwd in het begin van de 20ste eeuw is het houten boothuis een klein mysterie. Waarom een boothuis in Kieldrecht? In heel Vlaanderen vinden we er met moeite nog een andere. Was het slechts een folieke van een Amerikaanse familie, of had de bouw een diepere betekenis? De overlevering biedt weinig houvast. Wat blijft is een bijzonder, voor de regio uniek bouwwerk, dat het na al die tijd verdient om gered te worden van de ondergang. Dat nu juist een natuurvereniging als Natuurpunt de handschoen opneemt om dit traject in gang te trekken, is tegelijkertijd tegenstrijdig en volkomen logisch. Waar elders krijg je bij de wens om een natuurhistorisch waardevol gebied op te waarderen een dergelijk historisch verantwoorde toegangspoort in de schoot geworpen? Alleen hier in Kieldrecht.

Er spelen al lang plannen voor de opwaardering van de Grote Geule, waarbij de voorkeur uiteindelijk gaat naar een voorzichtige vorm van recreatie, waarbij de belangrijke natuurwaarden van het gebied voldoende worden afgeschermd. Geen volledige openstelling van de Kreek, maar het boothuis en de Grote Geule als entree voor een breder netwerk van natuurhistorisch verantwoorde wandelingen met aansluiting op de rest van Grenspark Groot Saeftinghe. Als belangrijkste eerste stap is daarvoor aansluiting gezocht met die partijen die er samen voor kunnen zorgen dat de belangen van de Grote Geule en Kieldrecht het beste worden verenigd. Natuur- en cultuurhistorische verenigingen, overheden en belanghebbenden, iedereen is betrokken bij dit project. Wat volgt is de betrokkenheid van de gemeenschap zelf.

We begonnen er dit artikel mee, de herkenbaarheid van de Kreek en het boothuis bij de entree van Kieldrecht. Typisch zo'n locatie die iedereen uit gewoonte negeert tot ze is verdwenen. Juist dat laatste wil dit project uit alle macht proberen voorkomen. Zonder het boothuis is de Kreek 'gewoon' maar een volgend natuurgebied. Het is het boothuis dat de Kreek verbindt met Kieldrecht en haar geschiedenis. Natuurpunt Waasland heeft samen met onder andere de gemeente Beveren, Maatschappij Linkerscheldeoever en Interwaas een aanvraag gedaan voor een LEADER-subsidie om van het boothuis en het nabij gelegen adres Kreek 54 een toegangspoort te maken, waarin het verleden, het heden en de toekomst van de Grote Geule samensmelten. Dankzij de toewijzing van die subsidie kunnen we nu van start met de uitvoering van al deze mooie plannen.

Mooie plannen maak je niet alleen, dat doe je samen. Dat geldt natuurlijk ook voor de uitwerking ervan. Het begin is gemaakt, er is een budget voor de renovatie van het boothuis. Wat er nu nodig is, is enthousiasme, helpende handen en vooral jullie steun. Laat dit een warme oproep zijn voor iedereen die het boothuis en de Kreek een warm hart toedraagt. Deel jullie verhalen, foto's en goede wil. Samen maken we van het boothuis niet alleen die unieke toegangspoort tot heden en verleden van de Grote Geule en het achterliggende Grenspark Groot Saeftinghe, maar ook tot het kroonjuweel van Kieldrecht en haar inwoners. Jij doet toch ook mee.

Mgfz

Blijf via de website van Natuurpunt op de hoogte van werkdagen & de laatste updates

Voor meer informatie over de Grote Geule klik je hier

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen