Tijdens de presentaties in september maakten we kennis met de visies van de makers. Hun eigenzinnige kijk op 'ons' grenspark. Van conceptstores op de dijk tot 'Radio Saef', de invalshoeken van de vier 'resident artists' lieten een nieuw licht schijnen op de steeds verschuivende grens tussen oud en nieuw land. Silhouetten van verdwenen herkenningspunten, de stem van Saeftinghe en het vastleggen van nieuw ontstaand jargon in een heus lexicon. Allemaal zaken die zonder de inzet van het CBK niet als zodanig boven water zouden zijn gekomen.
De energie uit de bijeenkomst van september is nu verwerkt in een lijvig rapport dat beschrijft hoe de samensmelting van de verschillende pijlers in het grenspark verbeeld en versterkt kan worden. Hoe juist die verbeelding ingezet kan worden om samenhang en eigenheid nog verder uit te bouwen. De deelnemers aan de online bijeenkomst afgelopen donderdag kregen als eerste deze resultaten te zien en te horen. Een soms wat theoretisch verhaal, maar daarom niet minder uitdagend. Grenspark Groot Saeftinghe gaat over grote veranderingen, vaak op een wat abstracte schaal. De verbeelding van een kunstenproject als dit helpt ook de niet ingewijde het juiste gevoel te krijgen bij die verandering.
Kunst als hulpmiddel om verder te groeien in een veranderende omgeving. Als eyeopener, maar ook als leidraad. Het leert ons verder te kijken, of juist dichter bij huis. Om te zien waar onze eigen kracht zit. Hoe we hier, in Grenspark Groot Saeftinghe, het beste uit onszelf en elkaar kunnen halen. De voort ploegende boer, de eeuwige cyclus van de natuur en de mallemolen van de haven, zouden zij stilvallen zonder het grenspark? De aanwezigen waren het er unaniem over eens, zonder elkaar zouden de pijlers niet zijn wat ze nu zijn. Niet betekenen wat ze nu betekenen en niet kunnen worden waar ze nu van dromen.
Officieel was deze bijeenkomst, een debat over tussen de experten, makers en betrokkenen, de afsluiter van het kunsttraject van het CBK. Gelukkig weten we allemaal dat creativiteit geen begin en geen einde kent. Dat een eenmaal in gang gestoken droompiste niet ophoudt daar waar de nacht in de dag verandert. Kunst als katalysator van oude en nieuwe gedachten in het grenspark verdient een blijvende, krijgt een blijvende rol. Wie weet verrijst er ooit tussen de populieren op de dijk het silhouet van een lang verdwenen kapel, schallen de jingles van Radio Saef door de ether, of bereikt het Lexicon van Saeftinghe zijn vijfde, uitgebreide en aangevulde druk. Voor nu kan je als geïnteresseerde het geïllustreerde eindverslag van dit traject inzien bij ons in de Infokeet aan de Zoetenberm 6a. En dat alleen is al zeer de moeite waard.
MgfZ
Meer weten over het CKB-traject? Kijk dan even hier of hier