Natuurlijke buffer

02-12-2021
1 reacties

Vorig jaar december riepen wij je op om toch zeker de bufferroute te volgen in de kerstvakantie. Velen van jullie hebben dit ook gedaan. Vandaar dat vandaag de uitnodiging voor het vervolg graag met jullie delen. Kom je ook naar de tweede editie van de bufferroute op zaterdag 11 december aanstaande?

Langs de hele westelijke zijde van de Waaslandhaven wordt in het kader van het complex project Extra Containercapaciteit havengebied Antwerpen, kortweg ECA, een ononderbroken natuurlijke buffer voorzien, die de industriële activiteit in het havengebied moet scheiden van de relatieve rust in de naastgelegen polders en natuurgebieden. Deze zogenaamde bufferdijk moet leiden van de Watermolendijk in Verrebroek (mogelijk zelfs aansluitend op de E34) langs Drijdijk, Putten Weiden en Putten Hoog tot aan de Schelde bij Doel. Alles bij elkaar zo'n 11 kilometer lang, ingepast in de situatie ter plekke. Drie weken lang konden geïnteresseerden afgelopen jaarwisseling de beoogde route van de bufferdijk beleven en becommentariëren. Al die meningen en suggesties zijn gebundeld in de volgende fase van het plan die nu wordt voorgesteld.

Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om op zaterdag 11 december aanstaande op een van de drie aangewezen locaties een geleide wandeling te volgen, waarin de huidige stand van zaken in het terrein wordt toegelicht. Een tweede editie van de bufferroute als het ware. In nauwe samenwerking met de gemeente Beveren neemt ECA je mee in het projectgebied om de eerste ontwerpen aan je voor te leggen. Je kunt kiezen voor de Leefbaarheidsbuffer Doel, Blikken - Middenstraat -Putten Hoog of Drijdijk -Spaans Fort. Voor elke locatie zijn drie tijdssloten voorzien, telkens om 10u30, 12u30 en 14u30. Let op, deelname uitsluitend onder voorwaarde van tijdige inschrijving. Alle informatie daarover vind je achter de onderstaande link. Zien we jou ook op 11 december?

MgfZ

Inschrijven via de nieuwsbrief van ECA

Alles over de bufferdijk in een uitgebreid artikel

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

02-12-21 om 22:55

Ik ben erg blij met deze uitnodiging voor een verkennende wandeling 'on the spot'!

Het is ook niet niks wat er hier gerealiseerd gaat worden: een 10 km lange, robuuste bufferdijk aan de westelijke rand van de Waaslandhaven die een fysieke scheiding zal vormen tussen de haven van Antwerpen en de naastliggende polders en natuurgebieden van het Grenspark Groot-Saeftinghe.

En zo'n bufferdijk komt er niet te liggen voor 'zomaar eventjes'. Nog vele generaties na ons zal hij een markant landschapselement vormen in het Grenspark Groot-Saeftinghe!

De aanleg en de inrichting ervan zal voor het Grenspark niet alleen landschapsbepalend maar beslist ook natuurbepalend zijn. Of anders gezegd, en met een knipoog: het gaat hier niet om de aanleg van een één- of meerjarige bloemenakkerrand maar om de heuse invulling van een flinke lap grond met het potentieel habitats te versterken en biotopen met elkaar te verbinden én met mogelijkheden voor zachte recreatie.

Exact een jaar geleden konden wij, omwonenden en geïnteresseerden, reageren op die bevraging waarbij gepeild werd naar meningen en visies omtrent de inrichting van deze 10 km lange bufferdijk. Er kwamen toen heel wat reacties, nuttige aanbevelingen, positieve adviesen, bruikbare tips en opbouwende commentaren. Een betrokkenheid die ieder verrastte! Alle suggesties en opmerkingen werden ook netjes samengebundeld en waar het kon of moest, voorzien van een antwoord. Het erg leesbaar overzicht vindt u hier. De moeite van het inkijken waard!

Als we zaterdag 11 december e.k. nét zo talrijk ingegaan op deze uitnoding voor een verkennende bufferdijkwandeling op één of meer van deze drie locaties, dan wordt ook deze tweede editie een succes, naar mijn inschatting!

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen