Een beetje dichterbij

23-11-2021
0 reacties

Begin 2021 schreven we er al over, het voornemen van VZW De Maakschappij uit Doel om het verwaarloosde schoolschip Ortelius naar het havendorp te halen in een poging beiden nieuw leven in te blazen. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat de Ortelius inmiddels de werf in Doel bereikt heeft.

Een doel voor Doel blokletterden we toen boven het artikel. Ingegeven door de diepe wens van de mensen achter de VZW om de status van Doel als spookdorp definitief te keren. Een historisch schip als toekomstvisie voor een verloren gewaand dorp, dan mag je met recht spreken van een ambitieus project. Helemaal in lijn met de aspiraties van De Maakschappij, dat dan weer wel. Gegroeid vanuit Doel zelf, de initiatiefnemers van de VZW wonen stuk voor stuk al langer in het scheldedorp, is de doelstelling helder en duidelijk: een sociaal werktraject om deelnemers te sterken in de weg naar de arbeidsmarkt, het ontplooien van talenten doorheen fasciliteren van workshops en creativiteit en tot slot wat zij noemen 'slow urbanism', de trage (weder)opbouw van Doel en een brug naar de rest van de wereld.

De naam Maakschappij is duidelijk niet zomaar een woordgrap, in Doel wordt goed nagedacht over de toekomst. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, wanneer je 30 jaar lang op de nominatie hebt gestaan verzwolgen te worden door de vooruitgang. Zo ontstond Atelier De Nijs, waar in twee voormalige magazijnen de eerste stappen van het nieuwe Doel langzaam werkelijkheid worden. Met onder andere een kleine scheepswerf die wonderwel past bij het karakter van het scheldedorp krijgt Doel opnieuw een plaats in de wereld. Wordt het opnieuw een plek die het waard is te bezoeken om wat er wel gebeurt. De komst van de Ortelius is daarbij opnieuw een flinke opsteker.

Een 23 meter lange schooltjalk verhuizen naar de overzijde van de Schelde lijkt eenvoudiger dan het is. Vooral wanneer het schip in kwestie op het droge ligt en niet per definitie drijven kan. Gelukkig past het na verwijdering van een later aangebrachte overkapping op de roef, die voor de uiteindelijke restauratie niet van belang is, precies door de Liefkenshoektunnel. Jawel, onder de Schelde door dus. Als dat niet spectaculair is. En zo verhuisde de Ortelius onlangs dus per dieplader van de droogdokkensite in de Antwerpen naar zijn nieuwe thuishaven Doel. Klaar voor een dubbele heropleving waar door velen halsreikend naar wordt uitgekeken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

MgfZ

De website van VZW De Maakschappij en Atelier De Nijs

Wat wij eerder schreven over de Ortelius

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen