Grenspark in het Zonnetje

credit foto Nationaal Delta Programma
12-11-2021
0 reacties

Gisteren werd het Zonnetje uitgereikt, de prijs voor een aansprekend project dat een voorbeeld kan zijn voor anderen als het gaat om effectieve, innovatieve en kansrijke uitvoering van het nationaal Deltaprogramma. Ons eigen Living Lab Polder2C's ging terecht met de hoogste prijs aan de haal.

In Nederland organiseert de deltacommissaris elk jaar het nationaal Deltacongres. Iedereen die professioneel betrokken is bij (de uitvoering van) het nationaal Deltaprogramma komt daar bijeen. Tijdens het twaalfde nationaal Deltacongres gisteren in Maastricht werd onder andere gesproken over klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, de gevolgen van droogte, de duurzame uitvoering van waterveiligheidsprojecten en de stand van zaken van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Tijdens het Deltacongres wordt ook ieder jaar het Zonnetje uitgereikt, een prijs waar het Living Lab Polder2C's in het Hedwige-Prosperproject dit jaar beslag op wist te leggen. Als vertegenwoordigers van de lead-partners in het project namen Ludolph Wentholt en Bart Vonk gisteren in het MECC met trots de prijs in ontvangst.

Het project Polder2C’s biedt een unieke kans om de bestaande kustbescherming te testen en de veerkracht tegen overstromingen te verbeteren. Binnen Polder2C’s wordt er gefocust op onderzoek naar de veerkracht en robuustheid van de dijken door middel van stresstesten zoals overstroming, golfoverslag en de groei van een doorbraak onder verschillende condities. Daarnaast gaat veel aandacht naar noodhulp. Met name de effectiviteit van noodhulp in het geval van een dijkdoorbraak. Tot slot wordt de kennisinfrastructuur onder de loep genomen. Verspreiding van de in het living lab opgedane kennis gebeurt door middel van ontwikkeling van gebruiksvriendelijke informatie- en data platforms, betrokkenheid van studenten in de veldactiviteiten en het integreren van de uitkomsten in het curriculum van verschillende opleidingen.

Terwijl de internationale politiek in Glasgow alles op alles zet om de stijging van de zeespiegel alsnog een halt toe te roepen, geven de uitkomsten van de onderzoeken in het Living Lab Polder2C's in ieder geval een gedegen inzicht in de manier waarop we nu en in de toekomst het wassende water het hoofd kunnen bieden. Uitkomsten die wereldwijd met argusogen worden gevolgd. De Zeeuwse delta andermaal als voorbeeld van hoe het kan. En dat verdiend met recht een Zonnetje.

Afbeeldingen

Zonnetje: Hedwige-Propserproject

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen