Schuren aan het grenspark

27-09-2021
0 reacties

Afgelopen vrijdag gonsde het in het anders vaak zo rustige Prosperdorp van de bedrijvigheid. In en om de Maalderij werd het tussentijdse resultaat van de ontdekkingsreis van het CBK door Grenspark Groot Saeftinghe gepresenteerd. De Makersmarkt Weids en Intiem mag een daverend succes genoemd worden.

Naast het Zeeuwse Centrum voor Beeldende Kunsten waren ook het Geopark Schelde Delta, Erfgoed Zeeland en natuurlijk het grensparkteam en haar vele streekholders nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Een dag die al op tijd begon met de eerste van een reeks informatieve gegidste fietstochten door het grenspark. Een tocht die geheel volgens verwachting al van bij het begin serieus uit leek te lopen. Geen wonder, in en over Grenspark Groot Saeftinghe is altijd meer te verhalen dan je kunt inschatten. Bij terugkomst aan de Maalderij waren de festiviteiten dan ook al aardig op gang gekomen. Spijs en drank waren rijkelijk voorzien met dank aan de streekholders. Dat ze in het grenspark werkelijk van alle markten thuis zijn werd wel duidelijk op het podium, waar enkele bekende gezichten van de partij waren voor de muzikale omlijsting van het geheel. Nog meer bekende gezichten troffen we tijdens de afsluitende streekholdersborrel. Na ruim anderhalf jaar achter de schermen werken was het een waar genoegen om zovelen van ons weer eens live te treffen.

Dan naar de Makersmarkt zelf, waar dit hele gebeuren toch om begonnen was. Binnenin de schitterend gerenoveerde Maalderij werden de kunstzinnige interpretaties van de deelnemers aan het traject van het CBK uitvoerig gepresenteerd in woord en beeld. Van een bijzonder praktische interpretatie van een verzamelplaats voor bewoners, bezoekers en streekproducten in geschakelde zeecontainers (Nel Bonte), via de bijzonder filosofisch geïnterpreteerde haast onzichtbare en toch bijzonder aanwezige getijdekerk bij Ouden Doel (Bruno Slagboom), naar de recht voor je raap Radio Saef-aanpak (Vos Broekema). Drie totaal verschillende concepten, nog eens versterkt door het Lexicon van het grenspark (Joost Adriaanse) dat op bijzonder poëtische wijze de bevindingen van de hele groep onder woorden probeert te brengen.

Geschakelde witte containers op de dijk bij Emmadorp. Verzamelplaats, verdeelruimte en vooral link tussen de verschillende pijlers van Grenspark Groot Saeftinghe. De keuze voor zeecontainers gaat verder dan de obligate link met de haven. Ze belichamen tegelijkertijd de beslotenheid van het gebied en het gemak waarmee ontelbare ervaringen er binnen en buiten gaan. Een haast doorzichtig gazen negatief van de voormalige kapel in Ouden Doel. Deels verscholen tussen de rijzige populieren, kunstig uitgelicht op de cadans van het getij. Statement en bescheidenheid in een bijzonder ontwerp. Radio Saef, het verhaal van Grenspark Groot Saeftinghe in een klap terug bij de bewoners, de belevers. Een continu groeiende verzameling verhalen van en over het gebied. Door het gebied. Zoals de bedenker het zegt: 'Doe het lekker zelf'. Als podcast, digitaal archief en natuurlijk op FM. En dan het Lexicon van het grenspark. Bestaande en gaandeweg opgedoken terminologie verklaard in duidelijke, soms ook poëtische woorden. Een duiding van al het voorgaande met eigen bestaansrecht.

Zo beschreven doen we de vier ontwerpen altijd tekort. Geloof me echter vrij, de passie en gedrevenheid waarmee een en ander afgelopen vrijdag werd gepresenteerd deed niet twijfelen aan de meermaals geuite liefde voor het gebied. Deze vier mensen en hun entourage zijn halsoverkop gevallen voor de schoonheid van het gebied in alle mogelijke facetten. En dat was er aan te zien, horen, voelen en ruiken. Geen zintuig blijft onberoerd in dit traject. Dat het daarbij soms een beetje schuurt, dat hoort er bij. Wordt vervolgd, zoveel is zeker en geloof me vrij, daar wil je bij zijn.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen