Friet met Mossels

Beeld uit het storyboard van Friet met Mossels
09-07-2021
1 reacties

Absurdistische humor als aanklacht tegen vergrijzing. Klinkt dat zwaar? Misschien, maar in de visie van animator en illustrator Jennah Kips uit Graauw mag er best nagedacht worden over de eeuwige dooddoeners 'vergrijzing, krimp en leegloop'. Zeeuws-Vlaanderen ligt op de grens, niet achter een hek.

Niet alle jongeren die opgroeien in Zeeuws-Vlaanderen zitten met smart te wachten tot ze oud genoeg zijn om de streek te ontvluchten. Al zou je door de berichtgeving en de struisvogelpolitiek die het thema omringt snel geneigd zijn anders te gaan denken. Toch zijn er ook voor jonge mensen meer dan genoeg mogelijkheden om zich te ontplooien 'in de polder'. Voor jongeren zoals Jennah Kips, geboren en getogen in Graauw, houdt de regio een aantrekkingskracht die bergen kan verzetten. 'Ze moeten niet te snel zeggen dat er geen toekomst in zit.' Voor Jennah alvast voldoende inspiratie om er de volgende stap in haar eigen toekomstplan mee te zetten: Een afstudeerfilm voor haar studie Animatie en Illustratie aan de Sint Joost School of Art & Design in Breda.

Vergrijzing, krimp, leegloop, het zijn een soort dogma's geworden waar bestuurders binnen en buiten de regio zich graag achter verschuilen. Een vorm van zelfdestructie die vragen oproept, op zou moeten roepen. Aan dat laatste werkt Jennah graag mee. Met haar project zocht ze niet zozeer naar oplossingen, maar eerder naar aandacht voor het vraagstuk. Een positieve insteek, met humor en waar nodig een scherp randje. Zo ontstonden haar 'frieten' en 'mossels', karikaturen van de bewoners van de grens. Met hun eigenheden, hun verschillen en hun aantrekkingskracht tot elkaar. De een niet meer of minder dan de ander. Precies dat besef laat zien hoe absurd het is dat men aan de ene kant van de grens spreekt van vergrijzing, daar waar nauwelijks iets zuidelijker lange wachtlijsten bestaan voor scholen.

Het is die tegenstelling die Jennah heeft geïnspireerd voor haar afstudeerproject. Humor die aan het denken moet zetten. Live-action gecombineerd met animatie. Een beetje absurdistisch, juist om het onwezenlijke van de hele Kafkaiaanse situatie extra te benadrukken. Niet gemaakt met doorgewinterde acteurs, maar juist met mensen uit de buurt, familie en vrienden die er middenin staan, die de absurde werkelijkheid dagelijks aan den lijve ondervinden en het gewoon leuk vinden dat er aandacht voor wordt gecreëerd. Die ook met veel enthousiasme meewerken aan het project en tijdens de draaidagen alleen maar enthousiaster werden. Die energie is voor Jennah en haar team genoeg bewijs dat ze de goede weg zijn ingeslagen.

'Dat je jezelf de vraag moet stellen of de regio die je zo goed kent wel een toekomst voor je heeft…' De zin hoeft niet eens te worden afgemaakt, het lijkt reden genoeg om op de barricaden te klimmen. Voor Jennah was het de aanzet naar een verhaal, een idee dat in haar creatieve handen al snel vorm kreeg in een storyboard en vaster omlijnde plannen. Haar ontwerpen, tekeningen en 'props' vullen het atelier op haar thuisbasis net buiten Graauw. Alles ademt Friet met Mossels. Samen met cameraman Jean-Pierre Bazelier en gangmaker en co-producer Jan Rubbens vormt Jennah het productieteam van 'haar' afstudeerproject. Wie ze bezig ziet weet dat het goed gaat komen. Krijgt zin om het eindresultaat te bekijken.

Friet met Mossels laat zien dat er toekomst is voor Zeeuws-Vlaanderen. Dat herkomst wel degelijk van tel is. Voor nu en voor de toekomst. De trailer van de film was inmiddels voldoende voor een cum laude vermelding op haar diploma, met de volledige film wil Jennah straks de boer op, om maar eens een gepaste uitdrukking te gebruiken. Niet meteen al haar kruit verschieten op het internet, maar de zalen in, het woord verspreiden. Het liefst ziet ze haar kunstwerk verschijnen op de affiches van film- en andere festivals. Zomerfilm Hulst heeft al interesse getoond en wat ons betreft zijn Film by the Sea en Vestrock alvast geschikte kandidaten. Wie zich geroepen voelt mag zich melden. Na het zien van de trailer reserveren wij alvast een plaatsje op de eerste rij, jij toch ook?

 

 

 

Afbeeldingen

Trailer Friet met Mossels

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

09-07-21 om 14:03

laugh      Hier zit muziek in!....... Onszelf de spiegel voorhouden is nooit fout!

 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen