Vleermuizen nuttig inzetten

08-06-2021
0 reacties

Dat vleermuizen enorme hoeveelheden insecten eten weten de meeste mensen wel. Onderzoekers hebben nu ook aangetoond dat ook insecten die schade aanrichten aan gewassen op het menu van de vleermuis staan. Dat schept perspectieven voor duurzame gewasbescherming, ook in Grenspark Groot Saeftinghe.

Tot voor kort wisten we niet zeker of lokaal voorkomende vleermuizen ook voor de landbouw schadelijke insecten eten. In Haspengauw, de fruitregio van Vlaanderen, heeft onderzoek van insecten-DNA uit vleermuiskeutels recent aangetoond dat verschillende insecten die in de fruitplantages als plaag worden gezien wel degelijk op het menu van de vleermuis staan. Dit kan betekenen dat vleermuizen gericht zouden kunnen worden ingezet om plaagsoorten in fruitplantages onder controle te houden. Andermaal een voorbeeld van hoe innovatieve landbouw en natuurbescherming elkaar een hand kunnen geven.

Het nut van de grote aandacht die wordt gegeven aan het beschermen en versterken van de vleermuispopulatie bij grote infrastructurele werken staat soms ter discussie. Nieuwe inzichten over de mogelijk gerichte inzet van onze eigen vleermuispopulaties bij de bestrijding van schadelijke insecten plaatst al de maatregelen die bij de werken in onze polders werden genomen in een nieuw en ander licht. Ook hier in Grenspark Groot Saeftinghe wordt al ge├źxperimenteerd met de vleermuis als natuurlijke vijand, wat natuurlijk niet zo gek is, in een regio waar innovatieve en natuurinclusieve landbouw een van de speerpunten is.

Kunnen we dankzij de vleermuistoren en strategisch geplaatste vleermuiskasten onze gewassen beter beschermen? Laten we vooral even een kijkje nemen bij de buren in Haspengauw. In het kader van het OKW-project 'Biodiverse Fruitteelt' wordt dinsdag 15 juni aanstaande een online infomoment georganiseerd waarvoor alle geïnteresseerden van harte zijn uitgenodigd. Meer weten over vleermuissoorten, hun voedsel- en foerageerstrategie en de onderzoeksresultaten van de inzet van vleermuizen als bondgenoot in de strijd tegen de suzuki-fruitvlieg, schrijf je dan nu in via onderstaande link.

Schrijf je nu in voor de webinar 'Vleermuizen en Fruitteelt' 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen