Tot voor kort wisten we niet zeker of lokaal voorkomende vleermuizen ook voor de landbouw schadelijke insecten eten. In Haspengauw, de fruitregio van Vlaanderen, heeft onderzoek van insecten-DNA uit vleermuiskeutels recent aangetoond dat verschillende insecten die in de fruitplantages als plaag worden gezien wel degelijk op het menu van de vleermuis staan. Dit kan betekenen dat vleermuizen gericht zouden kunnen worden ingezet om plaagsoorten in fruitplantages onder controle te houden. Andermaal een voorbeeld van hoe innovatieve landbouw en natuurbescherming elkaar een hand kunnen geven.
Het nut van de grote aandacht die wordt gegeven aan het beschermen en versterken van de vleermuispopulatie bij grote infrastructurele werken staat soms ter discussie. Nieuwe inzichten over de mogelijk gerichte inzet van onze eigen vleermuispopulaties bij de bestrijding van schadelijke insecten plaatst al de maatregelen die bij de werken in onze polders werden genomen in een nieuw en ander licht. Ook hier in Grenspark Groot Saeftinghe wordt al geëxperimenteerd met de vleermuis als natuurlijke vijand, wat natuurlijk niet zo gek is, in een regio waar innovatieve en natuurinclusieve landbouw een van de speerpunten is.
Kunnen we dankzij de vleermuistoren en strategisch geplaatste vleermuiskasten onze gewassen beter beschermen? Laten we vooral even een kijkje nemen bij de buren in Haspengauw. In het kader van het OKW-project 'Biodiverse Fruitteelt' wordt dinsdag 15 juni aanstaande een online infomoment georganiseerd waarvoor alle geïnteresseerden van harte zijn uitgenodigd. Meer weten over vleermuissoorten, hun voedsel- en foerageerstrategie en de onderzoeksresultaten van de inzet van vleermuizen als bondgenoot in de strijd tegen de suzuki-fruitvlieg, schrijf je dan nu in via onderstaande link.
Schrijf je nu in voor de webinar 'Vleermuizen en Fruitteelt'