Diepgang

Fotografie: Sven Dullaert
02-03-2021
0 reacties

Na twee jaar voorbereiden is een werkgroep van op de Westerschelde actieve loodsen afgelopen weekend gestart met een reeks proefvaarten om de toegestane diepgang te verhogen van net iets meer dan 15,5 meter naar 16 meter. MSC Regulus viel zondag de eer te beurt om als eerste de spits af te bijten.

Met regelmaat zien we reusachtige containerschepen voorbij schuiven langs de oever van Grenspark Groot Saeftinghe. De passage van MSC Regulus afgelopen zondag was wat dat betreft gewoon een van de vele. Op het eerste zicht niets bijzonders, ware het niet dat het juist deze containerreus was die als eerste van een reeks proefvaarten met een grotere diepgang dan de op dit moment toegestane 15,56 meter de Westerschelde op mocht varen. Twee jaar nadat een speciale werkgroep binnen het loodswezen begon aan de voorbereidingen is het nu dan eindelijk ook in de praktijk zover. Met 15,7 meter werd de eerste stap genomen op weg naar de 16 meter diepgang.

Minder dan een halve meter extra diepgang lijkt niet veel, maar gezien de oppervlakte van deze schepen, die gemakkelijk een lengte van 350 meter of meer halen, betekent het toch al snel enkele duizenden tonnen last. Dat vertaald zich in honderden containers per vracht van en naar Antwerpen en dat is wat telt. De volgende stap in de reeks is een proefvaart met een diepgang van 15,9 meter die later dit jaar op de planning staat. Wanneer de reeks proefvaarten naar verwachting verlopen wordt de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart voorgesteld de maximale diepgang op 16 meter vast te stellen.

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen