Help bufferen

Fotografie: Dominique Tielens
21-12-2020
1 reacties

In de toekomst komt er een ononderbroken buffer langs de hele westelijke zijde van de Waaslandhaven. Een beplante dijk scheidt dan van Verrebroek tot Doel de haven van de polders. Hoe dat er precies uit gaat zien? Dat mag jij deze kerstvakantie mee bepalen tijdens de Bufferroute. Doen hoor!

Om de activiteit van de haven en de relatieve rust van de polder fysiek van elkaar te scheiden wordt de dijk die de Waaslandhaven scheidt van de polder in de toekomst ingericht als natuurlijke buffer. Van de Watermolendijk in Verrebroek, langs Drijdijk, Putten Weiden en Putten Hoog tot aan de Schelde bij Doel komt er een aaneengesloten beplanting. Hoe dat er precies uit gaat zien? De plannen zijn visueel uitgewerkt en op vijf panelen in het veld zichtbaar. Langs die zogenaamde Bufferroute kun je de hele Kerstvakantie op pad om kennis te maken met de toekomst. Op je eigen tempo, te voet, op de fiets of met de auto, desnoods thuis vanuit je luie zetel.

Neem eens een kijkje, volg de Bufferroute en laat vooral weten wat je er van vindt. Langs een route van zo'n tien kilometer vind je vijf informatiepanelen. Via de QR-codes op de panelen kun je je mening geven over de voorstellen. Doe je dat liever thuis achter de computer? Dat kan natuurlijk ook. Download hieronder de folder en bekijk alle informatie die je nodig hebt om aan de Bufferroute deel te nemen. En bedenk, de buffer is er voor nu en de toekomst, dus ook de mening van je (klein)kinderen telt.

 

Download hier de folder

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

31-12-20 om 12:49

De afgelopen periode heb ik alvast mee nagedacht over de inkleuring van deze, ongeveer 10 km lange, robuuste bufferdijk die voorzien is aan de westelijke rand van de Waaslandhaven en die een ononderbroken fysieke scheiding moet gaan vormen tussen de haven van Antwerpen en de naastliggende polder(s) van het Grenspark Groot-Saeftinghe.

Bij deze inkleuring heb ik mij laten leiden door een aantal invalshoeken. Zo'n bufferdijk komt er niet te liggen voor 'zomaar eventjes '. Nog vele generaties na ons zal hij een markant landschapselement vormen in het Grenspark Groot-Saeftinghe. De aanleg en de inrichting ervan zal voor het Grenspark niet alleen landschapsbepalend zijn maar beslist ook natuurbepalend. Of anders gezegd: het gaat hierbij niet om de aanleg van een één- of meerjarige bloemenakkerrand maar om de invulling van een 'dijk-van-een-singel ' met het potentieel habitats te versterken en biotopen met elkaar te verbinden. 

Door te kiezen voor zachte recreatie gecombineerd met een gerichte habitatversterking naar insecten, [zang-]vogels en klein wild toe, heb ik getracht mijn bijdrage aan deze denkoefening te leveren. Ik kijk alvast uit naar de eerstvolgende tussenrapportage!

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen