Erfgoeddeal naar Nieuw-Namen?

07-10-2020
0 reacties

De Meester van der Heijden Groeve in Nieuw-Namen is door de provincie Zeeland aangemeld voor de Erfgoed Deal. Hierin wordt het behoud en gebruik van erfgoed gekoppeld aan de grote ruimtelijke opgaven van dit moment. Een hele mond vol, maar bij Staatsbosbeheer zijn ze maar wat blij met deze kans.

De Meester van der Heijden Groeve is misschien wel het meest bijzondere stukje erfgoed in Grenspark Groot Saeftinghe en niet in het minst omdat ze de oudste tekenen van leven in onze regio blootlegt. De groeve is een zogenoemd aardkundig monument, met verschillende grondlagen in diverse kleuren. Daarmee is het de enige plek in Europa waar de overgang tussen het Plioceen en de grote ijstijden van het Pleistoceen te zien is. Er liggen schelpen, zand en fossielen van 2,5 miljoen jaar geleden gewoon aan de oppervlakte. Vondsten die in de open groeve langzaam wegteren onder invloed van zon, wind en regen. Hoog tijd voor actie.

Om deze unieke site te bewaren voor het nageslacht, hebben eigenaar Staatsbosbeheer en de provincie Zeeland de handen ineengeslagen om de Meester van der Heijden Groeve voor te dragen voor de Erfgoed Deal. Dat is een landelijke subsidiepot voor projecten die erfgoed koppelen aan ruimtelijke opgaven als energietransitie en verduurzaming, klimaatadaptatie en stedelijke groei en krimp. In Nieuw-Namen hoopt men met een substantiële bijdrage van het rijk het plaatsen van zonnepanelen te koppelen aan het deels overkappen van de groeve. Op die manier wordt een deel van de bedreiging omgezet in precies het tegenovergestelde. Dichter bij de doelstellingen van de Erfgoed Deal kun je toch niet komen?

 

Update 7 oktober:

Mooi nieuws: de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen is een van de plekken die kan rekenen op een bijdrage vanuit de Erfgoed Deal van het Rijk. Voor de groeve betekent dit dat de Provincie de plek kan beschermen tegen weersinvloeden. Dat gebeurt met een bijzondere overkapping waarin zonnepanelen zijn geïntegreerd. Uiteraard blijft de magische uitstraling van de plek daarbij behouden.

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen