Grijze Wouw gespot

foto: Kurt de Meulemeester
18-09-2020
0 reacties

Foerageergebieden voor bedreigde vogelsoorten maken een groot deel uit van de beoogde natuurwaarden in het hart van Grenspark Groot Saeftinghe. Niets maakt de vogelaars in het gebied dan ook gelukkiger dan het spotten van een onverwachte gast zoals de Grijze Wouw die afgelopen week werd gezien.

De naam van deze roofvogel suggereert directe verwantschap met de hier bekendere Zwarte Wouw. Toch vormt de Grijze Wouw samen met de Australische grijze wouw, de Amerikaanse grijze wouw en de letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtige roofvogels. Met een lengte van zo'n 35 centimeter en een spanwijdte om en nabij de 80 centimeter is de Grijze Wouw kleiner dan de 'echte' wouwen, maar wel iets groter dan de Torenvalk. Met die laatste heeft de Grijze  Wouw dan weer gemeen dat ook deze vaak in de lucht 'stil staat', het zogenaamde bidden, op zoek naar een prooi. De grijze wouw is is van boven blauwgrijs met zwarte armdekveren en zwarte handpennen. De kop is wit met een zwart masker rond het oog.

Een zeldzame verschijning in onze contreien, zo'n Grijze Wouw. Normaal een dwaalgast die vooral in Afrika en tropisch Azië leeft, spreidt de soort zich meer en meer uit in Zuid-Europa. In Spanje is de Grijze Wouw inmiddels een vaak geziene gast, hier in het noorden  zijn het aantal goed gedocumenteerde waarnemingen nog niet zo groot. Volgens Wikipedia zijn er bijvoorbeeld tussen 1971 en 2015 slechts zes betrouwbare waarnemingen geweest op Nederlands grondgebied. Sinds kort dus ook te bewonderen in de Prosperpolder. Geen wonder dat het aantal vogelspotters op de dijk hoger ligt dan normaal. Heeft u hem al gezien?

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen