We scheven er al eerder over, aan respectievelijk Nederlandse en Vlaamse zijde zijn Het Zeeuwse Landschap en Het Agentschap Natuur en Bos een gezamenlijk experiment aangegaan om door begrazing met waterbuffels de biodiversiteit in moerassige gebieden te vergroten. In samenwerking met Free Nature, eigenaar en beheerder van de waterbuffels, zullen de dieren in voorjaar en zomer worden ingezet in het Schor van Baalhoek, waarna ze zullen overwinteren in De Verrebroekse Plassen. Waterbuffels komen bij uitstek tot hun recht in moerassige omstandigheden en daarvan hebben we er hier in Grenspark Groot Saeftinghe genoeg. Medio augustus zal de oplettende voorbijganger de imposante dieren eenvoudig vanaf de zeedijk kunnen spotten.
Waterbuffels zijn duidelijk een slag groter dan in het wild levende runderen en paarden. Door het langere darmstelsel zijn ze nog beter in staat ruw voedsel te verteren. Zo eten ze graag van het oudere riet, russen en zeggen, iets waar andere grazers meestal niet aan beginnen. Daarom worden ze nu ingezet om in Het Verdronken Land van Saeftinghe een twintigtal hectares verruigd schor te begrazen. Naar verwachting zal deze begrazing er toe leiden dat de monotone riet-, zeekweek- en heenvegetaties zullen worden omgevormd naar waardevolle zoutvegetaties, die op hun beurt weer aantrekkelijker zijn voor eenden en ganzen om zich te vestigen. Tijdens de wintermaanden wordt dezelfde eigenschap van de kudde buffels ingezet om opschot van wilgen en andere overheersende soorten te beteugelen in het natuurgebied De Verrebroekse Plassen.
Om te beginnen kent het huidige experiment een looptijd van drie jaar. De eerste groep waterbuffels is met een zevental nog eerder bescheiden, maar deze kan snel uitgebreid worden. Om de dieren veilig te kunnen beheren worden in beide natuurgebieden maatregelen genomen. Zo kunnen waterbuffels goed zwemmen, dus is een afrastering richting de vaargeul in de Westerschelde geen luxe. Binnen de Natura 2000 natuurherstelmaatregelen en een groter onderzoek naar schorverjonging door het NIOZ, heeft de provincie Zeeland budgetaire ruimte gevonden om in Het Schor van Baalhoek het benodigde raster, een vangkraal en een drinkwater- en stroomvoorziening aan te leggen. Die werkzaamheden starten vandaag, zodat over enkele weken de verhuiswagen zijn opwachting kan maken in Kruispolderhaven.
Update 24 juli: Vandaag in de PZC