Grenspark in tijden van Corona - Over de grens

Fotografie: Theo Baart
19-06-2020
0 reacties

Na drie ongemakkelijke maanden zien onze grenzen er weer uit als vanouds. Een enkele grenspaal in het hoge gras, wat subtiele verschillen in de bebouwing. Onze grensstreek keert terug naar wat ze al zolang was, dat bijzondere stukje land met zijn authentieke tegenstellingen en overeenkomsten.

Het voelde raar en onwennig. 'Blijf in uw kot' werd 'Blijf aan uw kant' en plots werden we met onze neus op de feiten gedrukt. De grens bestaat nog steeds, alle samenwerking en dagdagelijkse praktijk ten spijt. Wie normaliter zonder daar verder bij na te denken de grens overstak voor de meest banale dagelijkse bezigheden, zag zich nu plots beperkt, ingeperkt in zijn of haar vrijheid. Mensen uit verder gelegen regio's leken het niet echt te begrijpen. Zagen hooguit hun kansen op een 'normale' zomervakantie in het water vallen. Hier aan de grens, in ons eigen grenspark was de scheiding der volkeren harde werkelijkheid.

Met horten en stoten is de situatie weer hersteld. Zijn de grenzen heropend en durven we ons weer zonder bezwaard gemoed tot bij de buren te begeven. Een rondje door Grenspark Groot Saeftinghe is niet langer een balanceeract op de grens van wat wel en niet mag. Een verkeerde afslag leidt niet langer tot hartkloppingen en mogelijk hoge boetes. We zijn weer welkom bij elkaar. En raar maar waar, dat was toch ook weer even wennen. Maandenlang werden we geacht met argusogen naar elkaar te kijken. Wisten we niet welke regering de juiste keuzes gemaakt had. Hadden we elk onze eigen mening en emoties. Natuurlijk is nog niet alles zoals het ooit was, de toekomst blijft nog even koffiedik kijken, maar de grens is weer open en daar zijn we in Grenspark Groot Saeftinghe maar wat blij mee.

Het informatiecentrum blijft nog even dicht, het aanbod van Grenspark Gidsen wordt nog overwogen, maar veel van onze Grenspark Gastheren ontvangen weer. Volgens de geldende richtlijnen natuurlijk, maar wel vol van enthousiasme. Het is allemaal nog even wennen. Voor Gastheren en bezoekers. De grens is dan wel open, maar de regels in beide landen zijn behoorlijk verschillend. Vergewis je hiervan voor je op pad gaat en denk eraan, in tegenstelling tot wat velen denken zijn de regels in Nederland soms behoorlijk strenger dan in België, zeker waar het horeca en terrassen betreft. Geniet van de herwonnen vrijheid, blijf verstandig en zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Welkom terug!

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen