Groot, groter, grootst...

Fotografie: MGFZ
10-06-2020
0 reacties

Het is dezer dagen weer zeer de moeite waard om een wandeling of fietstocht langs de Westerscheldedijk te ondernemen. Niet alleen vanwege de schitterende vergezichten en de overdonderende wolkenluchten. De haven van Antwerpen verwacht deze week weer een paar bijzonder imposante schepen aan de kaai.

Dat de Antwerpse haven niet van een kleintje vervaard is moge algemeen bekend zijn. Deze week doen ze die reputatie eer aan met maar liefst twee keer de vermelding 'grootste ooit'. Op dinsdag meerde er in de Waaslandhaven een schip aan met daarop de grootste vracht die ooit in één stuk geleverd werd in Antwerpen. De op een na grootste Europese producent van polyethyleen en polypropyleen, Borealis in Kallo, bestelde een nieuwe propyleensplitter en die werd gisteren geleverd. Het 'pakketje' meet maar liefst 105 meter in lengte en weegt zo'n 1.600 ton. De leverancier van dit kleinood werkt niet met flatpacks, zoveel mag duidelijk zijn. Wanneer de gigantische destillatiekolom straks fier overeind staat in de Antwerpse haven, steekt ze de Boerentoren in 'het Stad' ruim voorbij. Alleen de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal torent er straks nog bovenuit met haar bijna 125 meter.

Wie de aankomst van het vorige vrachtje heeft gemist, kan morgen, donderdag, in herkansing. Dan werpt de grootste containerreus ter wereld zijn schaduw over de Westerschelde. De HMM Algeciras is zo'n 400 meter lang en 61 meter breed, toch al gauw bijna vijf van de inmiddels spreekwoordelijke voetbalvelden. Met zijn 23.964 TEU (de standaardmaat voor containers) overtreft de Algeciras de vorige recordhouder met 208 containers. Het immense schip werd eind april opgeleverd door de Koreaanse scheepswerf Daewoo Shipping & Marine Engineering en maakt momenteel zijn eerste grote reis langs de grootste wereldhavens. Na Rotterdam en Hamburg is de nieuwste mastodont van HMM (Hyundai Merchant Marine) nu dus op weg naar Antwerpen, waar het donderdag rond 23:00 uur wordt verwacht. Voorlopig dus de grootste ooit, maar als het aan HMM ligt zal dat niet lang duren. Het bedrijf heeft nog bestellingen open staan voor maar liefst elf nieuwe 24.000 TEU-schepen.

 

Bekijk hier het item over de polypropyleensplitter op de site van de VRT.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen