Grenspark in tijden van Corona - Korte keten populair

Fotografie: Theo Baart
15-04-2020
0 reacties

We lezen het in binnen- en buitenlandse kranten, de boerderijwinkels doen het goed. De wereldwijde Corona-pandemie lijkt een versnelde bewustwording van de voordelen van een korte-keten-economie in de hand te spelen. Wat betekent dat voor de boeren in het grenspark?

Gerda Leys van Buurderij Graauw is duidelijk: 'Het is nu eigenlijk zoals het zou moeten zijn.' De aanloop naar haar boerderijwinkel is duidelijk gegroeid. Meer bestellingen, grotere bestellingen en vooral veel nieuwe klanten die het aanbod van haar winkel weten te waarderen. Gerda werkt samen met producenten aan weerszijden van de grens, maar gelukkig ondervindt de toelevering geen hinder van de gesloten grenzen. Een gelijkaardig verhaal horen we bij Geert en Kris Meersschaert - Van Royen op het Saeftingherhof in Kieldrecht. Hun befaamde pré salé vlees vindt beduidend meer aftrek. Zowel bij de korte keten-partners als op de boerderij zelf. Nieuwe klanten weten de boerderij zowel op het internet als fysiek goed te vinden. Bij Jos en Caroline van Assche van Landwinkel Oude Stoof in Hengstdijk is de vraag ook flink gestegen. Oude en nieuwe klanten doen de landwinkel aan tijdens hun dagelijkse fietstocht. Het nuttige met het aangename combineren zeg maar.

Overal klinkt een gelijkaardig verhaal. Consumenten lijken de overstap naar gezond en lokaal in groten getale te maken. Nu we met zijn allen zo pijnlijk met de neus op de nadelen van de wereldwijde economie worden gedrukt, lijken lokaal en korte keten eensklaps de nieuwe toverwoorden. Het is stevig aanpoten voor de lokale producenten. Een zo plotse groei in vraag was niet voorzien, zo geeft men ook op de Saeftingherhof toe, maar met de nodige creativiteit zijn oplossingen snel bedacht. Toch is men onverdeeld blij met de toename van het aantal afnemers. 'Klanten willen graag boodschappen halen in een rustige winkel en leggen meer focus op gezondheid', aldus Caroline van Landwinkel Oude Stoof, 'men neemt gewoon meer tijd om vers en gezond te koken'. Een mening die ook in Graauw grif gedeeld wordt. Naast de voordelen van nabijheid, merken de korte keten-vertegenwoordigers ook een flinke groei in de online activiteit. Zo heeft de webshop van De Smaak van Waas na een wat kwakkelende start nu echt een boost gekregen. Afhalen en bezorgen zijn populair, mede doordat het op die manier vaak veel eenvoudiger is om de sociale afstand beter te waarborgen.

Al met al mogen we concluderen dat ook in en om Grenspark Groot Saeftinghe de vraag naar korte keten-producten een gezonde groeispurt doormaakt. Wat heet, bij de Buurderij in Beveren hebben ze zelfs een tijdelijke stop op het aantal nieuwe klanten moeten zetten, zo weet Gerda Leys ons nog te vertellen. Laten we hopen dat deze hervonden waardering voor lokale producten ook in de toekomst door zal zetten. Het is tenslotte meer dan verdiend.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen