Kwajongens van 75

08-04-2020
0 reacties

Op 30 maart was het precies 75 jaar geleden dat het stripverhaal Rikki en Wiske in Chocowakije voor het eerst verscheen in dagblad De Nieuwe Standaard. De kenner weet dat we het hebben over het 0-nummer van een lange reeks Suske en Wiske-albums die tot op de dag van vandaag nog groeit.

De striphelden Suske en Wiske, en dan met name bedenker, schrijver en tekenaar Willy Vandersteen, zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Antwerpen. In veel van de inmiddels bijna 400 (!) avonturen van de eeuwig jonge helden speelt de Sinjorenstad en haar omgeving dan ook een grote rol. Al in het vijfde avontuur, De Zwarte Madam, uit 1947 heeft de Schelde een belangrijk aandeel in het verhaal. In 1948 situeert Vandersteen Het Spaanse Spook midden in de 80-jarige oorlog, een tijd die ook voor onze regio van groot belang is geweest.

Een halve eeuw later strijken onze helden opnieuw neer in onze contreien. Eerst in De Rebelse Reinaert, waarin de legende van Reynaert de Vos en 't Soete Waeslant met de pluimen gaan lopen. Een jaar later krijgen Doel, Het Land van Saeftinghe en de verdronken dorpen Saeftinghe en Casuwele de hoofdrol in Het Verdronken Land, het 234e avontuur van Suske en Wiske. Wat ons betreft zijn we thuis. In 2011 wordt het verhaal van de 80-jarige oorlog in onze contreien nog eens dunnetjes overgedaan in De Laaiende Linies.

75 jaar jong zijn de avonturen van Suske en Wiske. De hele wereld hebben ze gezien en ver daarbuiten. Ze reisden door tijd en ruimte, maakten de meest waanzinnige avonturen mee en, dat is misschien wel het meest bijzondere, ze zijn en blijven de helden van hele generaties. Dat ze tijdens een paar van hun avonturen ook de bewogen geschiedenis van het grenspark gedeeld hebben met de wereld is mooi meegenomen, want vergeet niet, Suske en Wiske worden over de hele wereld gelezen.

Afbeeldingen

Suske en Wiske 75 jaar in De Ideale Wereld op Eén.

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen