Ransuil gespot in het Grenspark!

27-01-2020
0 reacties

Wanneer je dagelijks bezig bent met de ontwikkeling van Grenspark Groot Saeftinghe krijg je steeds meer oog voor de grote en kleine veranderingen. Tijdens ons laatste bezoek kwamen we zomaar een paar Ransuilen tegen. Hoe leuk is dat?

Op de terugweg van een vergadering in het Jeugdcentrum van Prosperdorp viel het typische sonore geluid van de Ransuil meteen op. Het duurde niet lang of we ontdekten dat er in de buurt van de kerk meerdere exemplaren aanwezig waren.

De Ransuil is een kleinere, slanke uilensoort, met opvallend lange, vaak omhoog gerichte oorpluimen. Samen met de oranjegele ogen is het meteen duidelijk met welk soort uil je te maken hebt. Ransuilen komen vooral voor in landschapstypen die gekenmerkt worden door open veld en de aanwezigheid van voldoende veldmuizen. Niet zo verwonderlijk dus, dat we ze nu tegen beginnen te komen in het grenspark. In de winter verzamelen groepen van de Ransuil zich immers maar wat graag in de buurt van gebieden waar veel eten te vinden is. Eens te meer een teken dat de groeiende biodiversiteit van het grenspark een mooie toekomst tegemoet gaat.

Het valt niet mee om op de inderhaast getrokken foto 'onze' Ransuil terug te vinden, maar wie weet kom je ze zelf wel tegen bij je eerstvolgende bezoek aan Grenspark Groot Saeftinghe. Behalve de al genoemde kenmerken herken je de Ransuil aan zijn geelbruin gemarmerde verenkleed. Vanuit de juiste hoek lijkt het wel boomschors, wat het natuurlijk niet makkelijker maakt om ze te spotten. De buik van een Ransuil is licht roestgeel met donkere lengtestrepen en hij heeft dik bevederde poten. Kom je te dichtbij, of voelt de Ransuil zich anderszins bedreigd, dan maakt hij zich zo klein mogelijk en komt het ranke figuur nog beter tot zijn recht. Wat je dan gelijk ook mooi kunt zien, is de contrasterende kleur van het opvallend ronde gezicht.

Ook in het grenspark geweest en de Ransuilen gespot? Misschien heb jij wel betere foto's gemaakt dan wij. Voel je vooral vrij om ze hieronder te posten!

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen