Werkdag Boothuis Grote Geule

22-11-2022

Begin

26-11-2022 om 09:00

Einde

26-11-2022 om 12:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Natuurpunt Waasland en zijn partners herbouwen het iconische boothuis in Kieldrecht en doen de omgeving van de Grote Geule herleven. Samen met vrijwilligers wordt uitvoering gegeven aan de plannen. Laat dit een warme oproep zijn voor iedereen die het boothuis en de Kreek een warm hart toedraagt.

Met de inzet van Natuurpunt Waasland en haar partners, de helpende handen van vrijwilligers en LEADER-middelen van Provincie Oost-Vlaanderen wordt de heropbouw van het boothuis mogelijk. Bedoeling is om de plek in te richten als enerzijds een publieke toegangspoort, anderzijds als uitkijkpunt over het natuurgebied. Het wordt een plek waar de lokale geschiedenis én toekomst gedeeld kan worden. Daarbovenop kunnen de bezoekers leren over de natuurwaarden van de omliggende omgeving. Kortom: een plek door en voor de mensen van Kieldrecht. De gemeenschap betrekken we dan ook nauw bij de renovatie en invulling van het boothuis.

Als overblijfsel van de inundaties tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de Kreek of Grote Geule een begrip in het Kieldrechtse. De rechtstreekse verbinding met zee en de Schelde is al eeuwenlang verdwenen. Toch zijn de sporen in het landschap zijn nooit helemaal uitgewist. Zelfs de oriëntatie van de dokken bij Verrebroek en het ooit geplande Baalhoekkanaal, volgen het traject van de geul. Die eindigde daar waar wij nu onze blik op richten. Afgesneden door polders en nieuw aangelegde dijken, bleef de Grote Geule over als dankbare watervoorziening voor Kieldrecht en de landbouw. Voor de huidige generaties blijft het meest herkenbare stukje geschiedenis toch het boothuis. Wie heeft er niet rondgedwaald of gespeeld? Hoeveel trouwfoto's zouden het karakteristieke gebouw als decor hebben?

Heropbouw van het boothuis

In de oorspronkelijke plannen zou het boothuis gerenoveerd worden, maar dat liet de staat van het gebouw en de materialen niet toe. Het originele boothuis werd neergelegd en zal plaats maken voor een nieuwe zo getrouwheidsmogelijke bouw. Afgelopen periode werd heel wat visiewerk verricht, met de visualisaties van de toekomstige site op deze poster als eindresultaat.

Komende periode wordt verder gewerkt aan de inrichting van de omgeving. Zo zullen enkele bomen gerooid worden, enerzijds is deze ingreep nodig voor de oeverontwikkeling, anderzijds creëert het een beter zicht op het boothuis.

Helpende handen

Natuurpunt Waasland kan samen met onder andere de gemeente Beveren, Maatschappij Linkerscheldeoever en Interwaas dankzij een LEADER-subsidie het boothuis ontwikkelen tot een knap project. Het boothuis wordt als het ware een entree voor een breder netwerk van natuurhistorische wandelingen. Maar mooie plannen maak je niet alleen, dat doe je samen. Dat geldt natuurlijk ook voor de uitwerking ervan. Elke twee weken werken vrijwilligers op zaterdagvoormiddag aan het boothuis en de inrichting van de omgeving. Laat dit een warme oproep zijn voor iedereen die het boothuis en de Kreek een warm hart toedraagt. Via de website van Natuurpunt en Grenspark Groot Saeftinghe blijf je op de hoogte van bijeenkomsten, werkdagen en de laatste updates.

In 2023 staan volgende dagen ingepland: 14 januari , 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart en 25 maart. De werkdagen gaan steeds door van 09:00 tot 12:30 aan Boothuis Kreek 54, 9130 Kieldrecht. Meer info via johan.baetens@natuurpunt.be.

 

 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen