Excursie oude gewassen, teelt en verwerking

16-07-2021

Begin

20-07-2021 om 19:30

Einde

20-07-2021 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Notendijk (ter hoogte van nr. 25) in Terhole, Hulst.

Op verschillende locaties in het grenspark worden experimenten gedaan met alternatieve gewassen. Kunnen deze ingezet worden om mooie lokale producten als mosterd of bier te maken? Hier lopen verschillende proeven rond, leer meer over oude gewassen, de teelt en verwerking ervan tijdens deze excursie!

We starten in Terhole, hier zijn diverse kleine perceeltjes met oude graanrassen te zien. Je kan er Zeeuwse zesrijzige wintergerst, bruinkafemmertarwe, witte emmertarwe, eenkoorn, wilhelminatarwe, zeeuwse tarwe, zeeuwse witte tarwe, riswiet, rotkorn spelt, spelt van hoosterhof en verschillende soorten mosterd vinden. Door Universiteit en Hogeschool Gent worden er proeven gedaan of deze granen verwerkt kunnen worden in het Alterbrew project. Dit project heeft als doel lekkere bieren te ontwikkelen met oude granen. Ook lokale bierbrouwers hebben interesse om te onderzoeken of er met oude granen bieren te brouwen zijn, het Patrijske geeft alvast het goede voorbeeld. Met de mosterd worden proeven gedaan om lokale mosterd te maken, en bakkerij Boussen uit Sint-Jansteen bakt dan weer met de oude granen brood.

Volgende stop is Lamswaarde/Paal, hier worden op duurzame wijze granen geteeld door onder andere de toptelers uit Zeeuws-Vlaanderen. Deze leveren aan mouterij The Swaen in Kloosterzande. Ook wordt pareltarwe geteeld voor de Zeeuwse Vlegel. Als de tijd het toelaat wordt een stop in Ossenisse toegevoegd aan de excursie. 

Praktisch
- Dinsdag 20 juli om 19u30
- Deelname is gratis.
- Graag vooraf aanmelden via grenspark.grootsaeftinghe@zeeland.nl
- Startlocatie: Notendijk (ter hoogte van nr. 25) in Terhole, Hulst. 

Deze excursie wordt u aangeboden door ANV de Groene Oogst, historische gewassen natuur(lijk) Zeeuws-Vlaanderen en bakkerijk Boussen culinair in samenwerking met Grenspark Groot Saeftinghe. 

 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen