Het verder ontwikkelen van vernieuwende landbouw is belangrijk binnen Grenspark Groot Saeftinghe. In zogenoemde openluchtlabo's experimenteren landbouwers. Zo ontstaat inzicht en ervaring in nieuwe vormen van landbouw die niet alleen duurzaam maar ook economisch rendabel zijn. Verschillende vormen van landbouw worden hierbij betrokken: strokenteelt, akkerbouw, fruitteelt, melk- en rundveehouderij. Ook steeds meer agrarische samenwerking rond korte keten staat op de agenda. Zo komen de heerlijke producten uit de regio zonder omwegen in de keuken van de consument terecht. Het streekmerk Groot Saeftinghe Smaekt is een mooi voorbeeld van wat de landbouw in deze regio te bieden heeft.
Al deze initiatieven samen, te veel om op te noemen, maken van Grenspark Groot Saeftinghe een groot groen laboratorium. Een blauwdruk voor de toekomst, dat laat zien hoe landbouw en natuur samen kunnen gaan in het zicht van de haven!
Groot Saeftinghe Smaekt
Het zilt in de lucht en in de Zeeuws-Vlaamse klei zorgen voor een uniek product. Niet zomaar alles kan hier leven of groeien. Met veel creativiteit worden de ideale gewassen gezocht of geteeld voor deze omgeving. Het resultaat is een heerlijk, verrassend product.

Landbouwinnovatiefonds
Samen met havenbedrijf Antwerpen werd het landbouwinnovatiefonds opgericht. Boeren worden via dit fonds uitgedaagd en gestimuleerd om mee te bewegen met de issues van vandaag de dag. Inmiddels lopen er een 15-tal projecten.

Biodivers bouwplan
Dit project is het Zeeuwse vervolg op het kiekendiefproject. Door openluchtlabo's waarin geëxperimenteerd kan worden met innovaties ontstaat waardevolle kennis. Inzicht in verschillende rendabele, volhoudbare en duurzame landbouwvormen ontstaat.

Dijken- en krekenplan
In dit gebied met talloze dijken, kreken en polders ligt een natuurlijk groenblauw netwerk dat een goede basis vormt om natuur, recreatie en landbouw met elkaar te verbinden.

Zwarte Specht
Het project 'Zwarte Specht' is een samenwerking tussen biologische boeren. Een gezonde bodem, durven experimenteren en kennisuitwisseling staan centraal.

Kiekendiefproject
Van 2017 tot 2020 zijn mogelijkheden voor vernieuwende landbouw onderzocht die de biodiversiteit versterken en zo de leefomgeving van kiekendieven en andere soorten verbeteren.
