Achtste Grensparkchallenge behaald

04-03-2020 0 reacties

Begin

04-03-2020 om 00:00

Einde

05-03-2020 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Alweer drie jaar geleden committeerden de Streekholders in Grenspark Groot Saeftinghe zich aan de Grenspark Challenges. Van de tien uitdagingen is nu ook de achtste in de rij, het aanleggen van tien amfibiepoelen in het grenspark, verwezenlijkt. Reden voor een klein feestje.

De afgelopen vier jaar werden in het immer verder uitgroeiende Grenspark Groot Saeftinghe in totaal tien amfibiepoelen aangelegd. Dergelijke poelen zijn een belangrijke habitat voor kikkers, salamanders en padden. Om de aanleg van de tiende poel, en daarmee het behalen van de Grenspark Challenge, te vieren, kwamen leerlingen van het vierde leerjaar van VBS Wonderwijs uit Beveren vandaag symbolisch hun kikker kussen. Ik zeg kikker, maar eigenlijk hebben we het over de Rugstreeppad, een diertje dat het van inwijkeling geschopt heeft tot Europees beschermde diersoort, typisch voor de regio. Zo typisch, dat ze het zelfs geschopt hebben tot doelsoort van het Interreg-project Grenspark Groot Saeftinghe. Dat behoeft een klein woordje uitleg.

Rugstreeppadden zijn kieskeurige diertjes, ze leven het liefst in zandrijke gebieden, waar ze zich makkelijk kunnen ingraven. De oevers van de Schelde vormen weliswaar niet de geijkte bos- of heidegebieden waar de Rugstreeppad zich van oudsher ophield, de vele zandopspuitingen die de aanleg van de haven van Antwerpen met zich mee bracht zijn dat wel. Om de Rugstreeppad te behoeden voor de gevaren van de oprukkende haven enerzijds en het brakke water dat straks de nieuwe natuurgebieden zal binnendringen anderzijds, is deze specifieke Grenspark Challenge in het leven geroepen. Door tien amfibiepoelen aan te leggen in de periferie van het grenspark ontstaan vlakbij het huidige leefgebied van de Rugstreeppad nieuwe habitats, waar ze zich met een beetje hulp kunnen vestigen. Habitats die tegelijkertijd talrijke vogels, vissen en zoogdieren mee laten profiteren. De amfibie-eitjes en kikkervisjes zijn een voorname voedingsbron die de regionale biodiversiteit op peil houden.

De vandaag feestelijk ingewijde amfibiepoel situeert zich langs de Kwarikweg in Kallo. Daar verzamelden zich aan het amfibiescherm, bedoeld om de beestjes tijdens de zogenaamde paddentrek te beschermen tegen het voorbij razende verkeer, vanochtend de klas scholieren en de nodige vertegenwoordigers van de partijen die samen aan deze Grenspark Challenge hebben gewerkt. Misschien wel gelukkig voor de kinderen, lieten de Rugstreeppadden zelf het een beetje afweten vanochtend. Zij moesten het doen met een wat minder levensecht exemplaar. Het mocht de pret evenwel niet drukken. Ook deze Grenspark Challenge is met overdonderend succes geslaagd!

Meer weten over de Grenspark Challenges? Klik hier.

TV-Oost heeft een reportage gemaakt van de officiele opening.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen