Het Zeeuwse Landschap is officieel eigenaar en beheerder van de Hedwigepolder. Vorige week woensdag ondertekenden Provincie Zeeland en Het Zeeuwse Landschap de koopakte in bijzijn van de notaris.
Het Zeeuwse Landschap (HZL) was al beoogd eigenaar en beheerder van dit nieuwe natuurgebied. Jaren terug is een belangstellingsregistratie gedaan, daarbij is Het Zeeuwse Landschap als toekomstig eigenaar en beheerder uit de bus gekomen. Het Zeeuwse Landschap beheert het naastgelegen gebied Het Verdronken Land van Saeftinghe al vanaf eind jaren 70. Gedeputeerde Arno Vael is blij met deze formele stap: “Ik heb er alle vertrouwen in dat stichting Het Zeeuwse Landschap met al hun ervaring goed voor het gebied gaat zorgen.”
Rob van Westrienen, directeur-bestuurder van HZL, is ook verheugd: “Door de aankoop van de Hedwigepolder en het Sieperdaschor hebben we er 450 hectare getijdennatuur bij. Het gaat om unieke natuur met schorren en slikken, dat ook internationaal van groot belang is.” De aankoop van de Hedwigepolder en het Sieperdaschor is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van De Nationale Postcodeloterij, Het Cultuurfonds, giften en nalatenschappen van Beschermers en anonieme gevers.
Nu al een succes
In oktober 2022 is de polder weer verbonden met de Westerschelde. Sindsdien heeft het gebied een metamorfose ondergaan. Zo heeft zich binnen een jaar een heel stelsel van diepere geulen, ondiepe kreken en slikvlaktes gevormd. Op de slikbodem groeien algen en bacteriën, en daarvan leven weer bodemdieren als borstelwormen, garnalen, krabben en schelpdieren. De eerste planten hebben zich gevestigd en met elke vloed komen er visjes naar binnen, die zich via de geulen en kreken over het gebied verspreiden. Die vormen weer voedsel voor vogels. Afgelopen jaar hebben vogeltellers duizenden vogels waargenomen, waaronder honderden lepelaars, kluten, bergeenden en wintertalingen. De Vlaamse organisatie Natuurpunt, die veldonderzoek in het gebied verrichtte, heeft twaalf soorten zoet- en zoutwatervissen aangetroffen. Bijzonder zijn de jonge harder, bot en zeebaars. Dit duidt erop dat het gebied nu al werkt als kraam- en kinderkamer.
De natuur herstellen
Het Hedwige-Prosperproject is een van de maatregelen uit het Natuurpakket Westerschelde (NPW). Het doel, zorgen voor het herstel van tenminste 600 hectare estuariene natuur (schorren en slikken) is inmiddels behaald. Naast de ontpoldering zijn projecten uitgevoerd in natuurgebied Het Zwin, Waterdunen, Perkpolder en langs de kust in de gemeente Reimerswaal en Hulst. De Hedwigepolder en Het Zwin zijn onderdeel van de Scheldeverdragen tussen Nederland en Vlaanderen. Provincie Zeeland voert op verzoek van het Rijk de maatregelen uit het Natuurpakket Westerschelde uit. De Westerschelde is beschermd Natura 2000-gebied en valt onder de grote Rijkswateren. Het beheer van de Prosperpolder is in handen van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos.
Natuurbeleving op grote hoogte
Voor Provincie Zeeland is het Hedwige-Prosperproject met deze overdracht nog niet afgerond. In het gebied ligt de Panoramaheuvel waarop een uitkijk- en radartoren komt. Dit wordt dé plek om de getijdennatuur te beleven. Hiervoor moet de heuvel eerst nog zo’n vijf meter worden opgehoogd. De aannemer is inmiddels gestart met de werkzaamheden die doorlopen tot begin 2025. Als de grond is ingeklonken, kan de bouw van de toren starten. Hiervoor hebben Rijkswaterstaat en Provincie Zeeland een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Rijkswaterstaat wordt de beheerder en eigenaar van de Panoramaheuvel en de radartoren.