In Grenspark Groot Saeftinghe is de afgelopen jaren ervaring opgedaan met het kleinschalig produceren en toepassen van hoogwaardige compost op landbouwgronden. Het gebruik van compost op landbouwgronden leidt tot zichtbaar betere groeiresultaten van de gewassen, maar heeft ook een positief effect op onder andere de bodemstructuur, watervasthoudendheid en bodembiodiversiteit. Onderzoeksbureau ILVO onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het gebruik van compost verder te stimuleren. Belangrijke conclusies zijn dat hiervoor goede samenwerking en het gebruik van lokale biomassa succesfactoren kunnen zijn. Drie enthousiaste Grensparkboeren zijn de uitdaging aangegaan om een lokale composteringsketen in het Grenspark op te zetten. Maar hoe doe je dat?
De zoektocht naar voorbeelden bracht ons bij AgriCycling. Een initiatief dat in het hoge noorden is ontstaan, waar een manier gevonden is om met lokaal berm- en slootmaaisel de bodemkwaliteit van agrarische grond te verbeteren. In 5 jaar tijd is hier een coöperatieve samenwerking ontstaan met 125 boeren leden en 8 deelnemende gemeenten. In 2023 hebben ze samen ongeveer 75.000 m3 maaisel omgezet naar hoogwaardige compost én verwerkt. Dat wilden we wel eens met eigen ogen zien.
Met het bezoek aan Friesland leren we dat het daadwerkelijk mogelijk is om een lokale composteringsketen te realiseren, wat we daarvoor nodig hebben en wat we daarvoor moeten doen. We kunnen er weer mee verder.