Landbouwers leren van elkaar

05-07-2024
0 reacties

Om ervaringen uit te wisselen, bezochten dinsdag 2 juli ruim veertig agrariërs verschillende voorbeeldprojecten in Grenspark Groot Saeftinghe. Tijdens de excursie konden boeren met eigen ogen de natuurinclusieve landbouwmaatregelen in het veld bekijken. Het was een inspirerende dag met veel kennis!

In Grenspark Groot Saeftinghe, op de grens van Oost-Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, nabij Antwerpen, zijn landbouw, natuur en haven met elkaar verbonden. Hier werken boeren, bewoners, ondernemers, natuurorganisaties en overheden samen om de regio te versterken. Ecologische en economische verduurzaming van de landbouw is een van de speerpunten. Om ervaringen uit te wisselen, bezochten dinsdag 2 juli ruim veertig agrariërs verschillende voorbeeldprojecten in het gebied.

“Wat mooi om te zien dat hier al zo concreet wordt getest met natuurvriendelijke, vernieuwende landbouwmethoden”, zegt Paul Malcontent uit Kloosterzande. Hij is een van de deelnemers van de excursie ‘Landbouw – Natuurinclusief en grenzeloos’. Vanuit het Natuurinclusief Zeeuws Bouwplan experimenteren boeren in het grenspark sinds enkele jaren met nieuwe landbouwvormen binnen de reguliere agrarische bedrijfsvoering. Zo ontstaat inzicht en ervaring. Met als doel een economisch rendabele en volhoudbare sector. En tegelijk het versterken van de biodiversiteit waar insecten en vogels van profiteren. De eerste meetresultaten zijn positief!

Nieuwe methoden zijn bijvoorbeeld strokenteelt, het inzaaien van bloemenranden, verdund zaaien van graan en insectenstroken in een boomgaard. Ook vinden experimenten plaats met alternatieve gewassen op een proefperceel nabij Terhole. In totaal wordt op een groot aantal hectare landbouwgrond in het grenspark  gewerkt aan verschillende maatregelen.

Tijdens de excursie konden boeren met eigen ogen de natuurinclusieve landbouwmaatregelen in het veld bekijken. Paul Malcontent: “Ik experimenteer op een aantal van mijn percelen ook met ‘natuur’. Deze excursie heeft mij weer nieuwe inzichten gebracht. En de excursie verbindt! Ik ontmoet nu mensen die ook een andere kijk hebben op de reguliere landbouw. Daar kunnen we wat mee, want samen bereik je meer dan alleen.

De deelnemers hoorden ook over het streekmerk ‘Groot Saeftinghe Smaekt’ en de samenwerking tussen boeren en de ‘korte keten’. Gerard Mangnus, medeorganisator van deze excursie legt uit. “Het doel is dat onze producten zonder omweg op het bord van de consument komen. Zo hopen wij ons graan te kunnen verkopen aan een lokale mouterij en brouwer. Het bier kan dan in de toekomst de markt op onder het streekmerk ‘Groot Saeftinghe Smaekt’. Zo maken we met elkaar natuurvriendelijke, (h)eerlijke en lokale streekproducten.”

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen