Coöperatief

28-12-2023
0 reacties

Het eerste volledige jaar van de coöperatie Grenspark Groot Saeftinghe loopt ten einde. Veel mooie dromen passeerden de revue. Een hoop praktische zaken ook. Een samenwerking als deze is maar succesvol wanneer de som der delen deftig wordt opgeteld. Daar wordt hard aan gewerkt. Een stand van zaken.

Samen sterk

Samenwerking is de kracht van onze regio. Dat ligt aan de basis van Grenspark Groot Saeftinghe en in is in het directe verlengde daarvan meer dan ooit de grondslag van de gelijknamkige coöperatie. De bundeling van krachten komt alle ondernemers in de coöperatie en bij uitbreiding de regio ten goede. Dat is het uitgangspunt en de grote kracht van dit samenwerkingsverband. Tijdens bijeenkomsten van het bestuur en coöperanten wordt dan ook steeds de nadruk gelegd op die samenwerking. Wordt er voor gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op blijven wijzen. Dat houdt eenieder scherp en de discussie levendig. Zo creëer je een bruisend geheel.

Lokaal en duurzaam

De grootste gemene deler van alle coöperanten, de meerwaarde zogezegd, zit hem in de duurzaamheidsfactor van de samenwerking. Afzonderlijk van elkaar zijn deelnemers aan de coöperatie op veel uiteenlopende vlakken, schaal en ambitieniveaus actief. Al lijkt dat in beginsel wat tegenstrijdig, het creëert juist een spanningsveld waarin iedereen van elkaar kan leren. Leren en begeren. Meer ambitie, of misschien juist even terug naar af. De keuze voor duurzaamheid leidt onherroepelijk naar de korte keten. Dicht bij huis, bij elkaar. Hoe ondersteun je de ander, wat heeft een ander jou te bieden? Wat je van ver haalt is zeker niet altijd beter. Of het nu gaat om het uiteindelijke product, of juist om grondstoffen, methodes of simpelweg hulp. Zo wordt duurzaamheid de basis van de volledige bedrijfsvoering.

Een mooi palet

In theorie staat de coöperatie al behoorlijk in de steigers. Hoe al die mooie woorden om te zetten in de praktijk is de opgave waar men nu voor staat. De kennis is er, het assortiment veelbelovend. Een breed palet van uiteenlopende producten geeft het streekmerk Groot Saeftinghe Smaekt body. Overtuigd van de eigen kwaliteit wil men uitgroeien tot een nieuwe standaard. Een eigen keurmerk voor hoogwaardige productie en producten. In de coöperatie Grenspark Groot Saeftinghe wordt verder gekeken dan een logo op een potje. Is het palet breder dan alleen dat van de eindproducten. Zit de grootste kracht misschien wel in de enorme diversiteit aan coöperanten die dit samenwerkingsverband vormen.

Groot dromen

Een goede naam is een, een mooi product twee, maar hoe al dat moois aan de man te brengen? Veel deelnemers aan de coöperatie hebben hun eigen, soms bescheiden afzetmogelijkheden. Er is overlap met andere organisaties, er zijn boerderijwinkels, er wordt aan huis geleverd, initiatieven te over. De vraag blijft hoe je een breder publiek bereikt. De zoektocht naar mogelijkheden heeft bijvoorbeeld al geleid in de richting van een containerconcept, waarbij diverse producten via automaten worden aangeboden aan de passant. Gelijkaardige projecten zijn bezocht en momenteel wordt bekeken in hoeverre dit een haalbaar concept zou kunnen zijn voor de coöperatie. Het eigen streekmerk, het containerconcept, het zijn allemaal stappen naar een bloeiende toekomst voor de samenwerking. Een toekomst waarover best groot gedroomd mag worden.

Het geloof is er, het vertrouwen. De juridische basis is gevormd, en ook in het veld krijgt de coöperatie steeds meer vorm. Het streekmerk Groot Saeftinghe Smaekt wordt steeds zichtbaarder, mede dankzij een eigen Facebook- en Instagrampagina en natuurlijk de website saeftinghesmaekt.eu Een volgende stap zou zomaar Groot Saeftinghe Beleeft kunnen zijn, waarmee de deelnemers weer een heel andere kant van hun onderneming kunnen laten zien. Aan ambitie ontbreekt het zeker niet, we zullen er nog veel van horen. De coöperatie Grenspark Groot Saeftinghe kan vol goede moed het nieuwe jaar in. Ze zijn er klaar voor, de wereld zal niet weten wat haar overkomt.

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen