Dag Jan

Jan aan de kreek, juni 2022foto Marc GF Zaan
02-10-2023
4 reacties

Jan Rubbens, grenspark gids, belleman, televisiemaker, duvelstoejager en vooral onvermoeibaar plannenmaker. Onze Jan voor nu en dan. Hij is niet meer. Het schrijven van dit stukje hing me al sinds januari vorig jaar boven het hoofd. Niet langer uit te stellen. In Memoriam Jan Rubbens

Een lange mail. Emotioneel maar recht voor zijn raap. Zo laat Jan vorig jaar januari weten dat hij niet lang meer te leven heeft. Uitzaaiingen overal. Als een donderslag bij heldere hemel. Ook voor Jan zelf. Op RTV Scheldemond laat hij dit keer zichzelf interviewen. Een afscheid zoals je dat alleen van Jan mag verwachten. Een paar weken, een maand misschien. Dik vier maanden later kom ik hem tegen. Op Vestrock, in zijn geliefde Hulst. Het gaat goed. Beter. Jan vecht er zich bovenop. Nog meer plannen dan anders. Hij maakt weer televisie, gaat weer bij de ouden van dagen langs met zijn fotoarchief, wanneer we weer eens samen op pad gaan?

Samen in zijn Eendje, of eigenlijk het Eendje van Annelies, maar dat mag de pret niet drukken. Als vanouds op pad door Grenspark Groot Saeftinghe. Op zoek naar bloemenpracht. Op akkers, langs slootkanten en in koelhuizen. Met Jan kom je overal. Ter bescherming tegen de zon het Outback-hoedje stevig op het hoofd. Het versterkt het beeld van de overlever. Het laat je tegelijk herinneren en vergeten hoe fragiel de mens naast je op het smalle bankje eigenlijk is. Geen tijd om terug te kijken, alleen maar vooruit. Jan barst van de energie. Of is het adrenaline? Niet te stuiten in ieder geval.

Juli van dit jaar kom ik Jan en Annelies tegen bij de officiƫle aftrap van Versterk de Scheldekust in Walsoorden. Als altijd een blij weerzien. Jan loopt met een stok. Gevallen, met een dikke knie worstelt hij zich de nieuwe betonnen trap op. Of hij naast me mag zitten. Wat denk je? Het zal de laatste keer zijn dat Jan en ik samen plannen maken. We zullen ze niet meer uitvoeren. De ziekte heeft Jan er ondergekregen, hoor ik van een buur. Het zal niet lang meer duren. Nu echt niet meer. Vorige dinsdag heeft de stoffelijke Jan ons voorgoed verlaten. Zijn herinnering blijft. Onuitwisbaar. De stilte die hij achterlaat oorverdovend. Dag Jan.

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Nathalie de Visser

02-10-23 om 12:53

Lieve Jan, je was ons allen zo dierbaar! Ik hoop dat waar je nu ook bent, je mooie dingen mag beleven. We vergeten jou nooit!

Nathalie

Arnold Verbist

03-10-23 om 13:57

Mooi gedaan. En zoals Jan was er maar 1. Nu is 't aan ons om 't voort te zetten. Jan, met dank voor alles. 

Eddy Broekaart (ellbroekaart@gmail.com)

03-10-23 om 15:01

Ik kende Jan al uit de tijd op Dow. Later kwam ik 'm overal tegen; inulst, in de polder, in de sauna....Ik kwam Jan ook tegen toen 't wat beter ging met z'"n "ziekte", hij wist dat 't uitstel was van 't onvermijdelijke dat nu helaas toch sneller dan gedacht mss (voor mij) is gekomen. Jan was een markant persoon die we nu helaas moeten missen.

Dag Jan

03-10-23 om 18:28

Jan met passie en met inzet gids van nu en dan maar ook met het hart op de juiste plaats in het grenspark. veel sterkte aan de familie.

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen