Johan neemt je mee

29-03-2023
0 reacties

Het goede leven in Grenspark Groot Saeftinghe. Van Schelde tot polders, van bodemdiertjes tot zoogdieren, van gisteren tot morgen, Johan Baetens van Natuurpunt VZW neemt je mee op een virtuele reis doorheen de intrigerende natuur van het grenspark. En dat allemaal onder het genot van de Polderapero.

De Maalderij in Prosperpolder is altijd een bezoekje waard, maar deze zondag nog net dat beetje meer. Voor de Polderapero deze maand zakt niemand minder dan bioloog Johan Baetens van Natuurpunt VZW af naar Grenspark Groot Saeftinghe. Johan heeft belooft ons mee te nemen doorheen verleden, heden en toekomst van het grenspark aan de hand van natuurontwikkeling door de eeuwen heen. Terug naar tijden voor het ontstaan van de Schelde. Hoe zag het landschap er toen uit, wat vinden we daar nu nog van terug. En wat veranderde er dan allemaal toen de Schelde zich een weg baande door dat landschap en er een waterrijke omgeving van maakte? Johan trekt de parallellen tussen het eeuwenlange spel tussen het water en droog land, zowel door de natuur als door mensenhand beïnvloed. Aan de hand van de geschiedenis probeert hij een beeld te schetsen van wat we kunnen verwachten van de nieuwe natuur die hier in Grenspark Groot Saeftinghe zo'n belangrijk gegeven is. Wat kunnen we leren over de invloed van de getijdewerking aan de hand van recent opgespoten eilandjes elders in het havengebied? Het belooft een roerige reis door recente en ver vervlogen geschiedenis te worden.

Johan Baetens is bioloog en projectleider van Antwerpen Haven Natuurlijker, een samenwerkingsverband tussen Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen, Natuurpunt Waasland, het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever. Na een carrière als waterbouwkundig laborant kwam Johan, na een uitstap van een jaar in Suriname, nu veertien jaar geleden in de Antwerpse Haven terecht. Zo groeide hij mee met de snel veranderende manier waarop de vroegere tegenpolen dezer dagen samenwerken aan het in stand houden en versterken van de natuurwaarden in en om het drukke havengebied. Zo staat hij dagelijks met beide benen aan de rand van het water dat zo alles bepalend is voor onze regio. Dat maakt ook dat hij de uitgelezen kandidaat is om zijn toehoorders te boeien met het intrigerende verhaal dat zich om ons heen afspeelt.

De Polderapero is een organisatie van vzw Prospersite Onthaalpoort die de handen ineen hebben geslagen met de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw voor een reeks van maandelijkse Polderapero's. De derde Apero gaat deze zondag, 2 april van start omstreeks 11 uur. De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt 10 euro, aperitief inbegrepen in de prijs. Vooraf inschrijven is niet nodig. U vindt de Maalderij aan de Belgische Dreef 8 in Prosperpolder. Hopelijk zien we je daar.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen